- hirdetés -

Mérföldkőhöz érkezett az id. Bacsur Imre Sakk Emlékverseny, idén harmincadik alkalommal emlékeznek meg játékkal az egykori kiváló sakkozóról. Augusztus 22-én a Székács József Evangélikus Iskola dísztermében néztek szembe egymással a résztvevők.

Bacsur Imre mintegy hatvan éven keresztül volt meghatározó egyénisége Orosháza és a megye sakkéletének. 1928 és 1988 között összesen 560 csapatbajnoki mérkőzést játszott, ebből 339 esetben győztesen állt fel az asztaltól. Háromszor Békés megye egyéni sakkbajnokságán is diadalmaskodni tudott, de sokszor a megyei bajnokságon sem akadt nála jobb versenyző. Nagy tisztelet övezte szerény, közvetlen egyénisége és megalkuvást nem tűrő versenyszelleme miatt.

1988-ban bekövetkezett halála után először 1990-ben szerveztek emlékversenyt a tiszteletére, a kezdeményezés idén a 30. évfordulójához érkezett. Ezúttal a Székács József evangélikus iskola díszterme adott otthont a rangos derbinek. Nagy Róbert, az iskola igazgatója nyitotta meg a rendezvényt.
– A magam és az intézmény részéről is nagy öröm, hogy ilyen szép létszámban érkeztek versenyzők. Ha valaki a sakk logikáját átlátja, mindenféle nehéz helyzetben fel tudja találni magát, ez a leginkább szimpatikus számomra ebben a játékban – emelte ki az igazgató.

Mérföldkőhöz érkezett az emlékverseny (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Horváth Antal, az Orosházi Sakk Egyesület vezetőségi tagja beszélt id. Bacsur Imre életéről, majd a versenyszabályzatot ismertették a résztvevőkkel. Idén 48-an adták le jelentkezésüket, a versenyzők délelőtti és délutáni fordulókban játszanak egymás ellen egészen a vasárnapi eredményhirdetésig.

– Szerencsére már akár 10 éves korban is lehet olyan minősítéssel rendelkezni, mint az idősebbeknél, külön öröm számomra, hogy mindkét korosztályból sokan versenyeznek idén. Az évek során szerencsére vonzó célállomása lett az emlékverseny a város és a környék legjobb játékosainak – nyilatkozta a szervező, ifj. Bacsur Imre.

Fiatalok és idősebbek egyaránt jelentkeztek, összesen 48 versenyző mérkőzik a győzelemért (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az emlékversenyek legeredményesebb sakkozójának a Duocor SE nemzetközi mestere Tatár Kis Szabolcs számít, aki korábban már hét alkalommal is diadalmaskodott és az idei játékot sem hagyta ki. Elmondta, életkortól függetlenül bárkinek érdemes lehet kipróbálnia a sakkot, hiszen az eredmények mellett segíti az iskolai beilleszkedést és a felnőttek számára is lebilincselő, különleges élményt nyújt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.