- hirdetés -

Országszerte, így Orosházán is az államalapításra emlékezünk augusztus 20-án. Az idei ünnepségen szépszámú érdeklődő előtt tartotta megemlékezését a város önkormányzata.

Ragyogó napsütés fogadta az augusztus 20-án délelőtt a Szent István szoborhoz látogatókat, ahol a nemzeti himnusz eléneklését és a vendégek köszöntését követően Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, szép és felemelő kötelességünk, hogy megemlékezzünk a legnagyobb magyar királyról, a magyar népnek hitet és jövőt adó Szent Istvánról.

– Ezer évvel ezelőtt István király valódi államot kovácsolt a magyar népből. Népe iránti olthatatlan szeretete adott neki erőt, hogy folytassa apja, Géza fejedelem munkáját, amihez kemény akarattal, erős kézzel és szilárd hittel látott hozzá. A magyar állam megalapításával népünk otthont teremtett magának Európában és ezt az otthont megtartottuk a vérzivataros évszázadok során is – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette, az örökség legfontosabb eleme a magyar nemzet egysége. Ez az egység akkor is létezett, amikor részekre szakadt az ország és létezik azóta is.
– Cselekedjünk hittel és elszántan hazánk érdekei szerint, mert folytatnunk kell a nagy király művét – zárta le megemlékező beszédét Dávid Zoltán.

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői, Lacki János, evangélikus lelkész, Szalkay Róbert református lelkész és Iványi László, katolikus plébános áldották és szentelték meg a város kenyerét, majd Liszi Melinda adott elő ünnepi műsort.

A Békéscsabai Jókai Színház művésze szavalatokkal és énekkel kápráztatta el a közönséget, olyan produkciókat előadva, mint a Magyarország és az Ez itt az én hazám.

Végül a műsor zárásaként Dávid Zoltán polgármester, valamint a város alpolgármesterei, Bojtor István és Fejes Róbertné közösen helyezték el a város koszorúját államalapító királyunk szobránál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.