- hirdetés -

Hivatásos katonák és táborlakók egyaránt jó egészségben vettek részt a pénteki táborzáró ünnepségen Gellértegyházán. A második alkalommal itt rendezett egyhetes honvédelmi tábor most is nagy siker volt.

A Magyar Honvédség nem titkolt szándéka az ilyen táborok szervezésével, hogy valamelyes utánpótlás bázist biztosítson a katonai életformát megismerő és megkedvelő fiatalok révén. Rendkívüli népszerűségnek örvendenek a honvédelmi táborok, amit az is mutat, hogy míg tavaly 38-at idén már 74-et rendeztek országszerte.

A gellértegyházi „túlélő táborban” huszonnyolc, az ország különböző részéről érkezett fiatal – fiúk, lányok vegyesen – edződött egy héten át. Mint Prohászka Zoltán százados, a tábor parancsnoka elmondta, túlélő tábornak hirdették, ezért több ehhez kapcsolódó technikával is foglalkoztak a gyerekek.

A táborbontás is a feladatok sorába tartozott (Fotó: Rosta Tibor)

– Volt számukra menedék készítés, vízszűrés, egyéb túlélési technikák. Ezen kívül menetgyakorlat, akadálypálya, lövészet (air soft fegyverrel), és ami a katonaélet sava borsa: reggeli torna és éjszakai riadó. Mindent programot szerettek a gyerekek, a tornát és a riadót leszámítva. Szoros napirend szerint telt az idejük. A mobilokat leadták (nem önként) csak napi fél órára kapták vissza. Mindenki jól bírta a gyűrődést, a kivezényelt hivatalos katonákat is beleértve – foglalta össze a táborparancsnok.

A záró napon az alakuló téren sorakoztak fel a táborlakók. Lipták József alezredes a 101. Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka köszönte meg mindenkinek a munkát és gratulált a táborlakók teljesítményéhez. Közülük a legjobbak díjakat vehettek át. Az ünnepélyes táborzáró a zászló levonásával ért véget.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.