- hirdetés -

Négy hetes nyári gyakorlatra utaztak a Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai. Az olaszországi Vastoban három szakács és tizenkét különböző évfolyamon tanuló vendéglátásszervező vágott neki június 30-án a kihívásnak.

Június 30-án 15 vendéglátást tanuló Kossuthos diák indult útnak repülővel Rómába, majd onnan tovább busszal Vasto városába, hogy megkezdhessék nyári gyakorlatukat az Erasmus+ program keretein belül. Az első napokban mindenki megismerte gyakorlati helyét a hangulatos tengerparti kisvárosban.

A kísérő pedagógusok, Kissné Lenkei Diána és Gyenge Edit segítségével ismerkedtek meg a várossal, tanulták meg használni az ottani tömegközlekedési eszközöket, hasznos információkat sajátíthattak el az olaszországi mindennapi élettel kapcsolatban. Az óvárosból és tengerparti pihenő övezetből álló település megszámlálhatatlan vendéglátóhellyel rendelkezik.

Az Erasmus+ program keretében vesznek részt gyakorlaton Olaszországban a diákok (Fotó: iskola)

A diákok különböző, az érdeklődési körüknek megfelelő gyakorlati helyeken kaphatnak munkát, melyet előzetes interjú alapján, a programban közreműködő partner talált számukra. Volt, aki kávézóban, pizzériában, bárban vagy étteremben kapott feladatot, öt tanulónak pedig sikerült Michelin csillagos étteremben elhelyezkedni.

Jelenleg a gyakorlat fele telt el, mindannyian jól érzik magukat a munkahelyükön, sikerült beilleszkedniük a csapatba, valamint a nyelvi nehézségeik leküzdésében is kapnak segítséget, heti három alkalommal van olasz nyelvórájuk. A tengerpartnak köszönhetően munkájuk mellett a kikapcsolódásra is marad idejük.

Az iskola beszámolója szerint, mint mindenhol a vendéglátásban, itt is sok a munka, de a diákok eddig megállták a helyüket, bebizonyították, hogy jól dolgoznak, így egyre több és összetettebb feladatokat bíznak rájuk. A gyakorlati idő elteltével Europass bizonyítványt kapnak, mellyel reményeik szerint eredményesebben tudnak majd elhelyezkedni a munkaerőpiacon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.