- hirdetés -

Nem régóta lapátkerekes gőzhajóhoz hasonló szerkezet korbácsolja a Gyopárosi középső tó vizét. A levegőztető és a turizmus fejlődése közt összefüggés van.

A tó oxigénellátottságát van hivatva növelni az új berendezés. A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) telepítette, együttműködve a Polgármesteri Hivatallal és az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesülettel.

A nyári melegben az állóvizek sokszor az ideálisnál jobban felmelegszenek. Különösen igaz ez a gyopárosihoz hasonló sekély vizű tavakra. A felmelegedő víz sokkal kevesebb vízben oldott oxigént tartalmaz, mint a hűvösebb. Az oxigén szintje, ha egy bizonyos kritikus szint alá esik, halak és más vízi élőlények pusztulásához vezet. Ezt, a mindenki számára kellemetlen eseményt segít megelőzni a levegőztető. A víz paskolásával sok oxigént juttat a vízbe, így a parton sétáló turistáknak nem kell felfordult haltetemekben „gyönyörködni”.

A forgó lapátok sok oxigént juttatnak a vízbe (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Bozsár Lajos, a Kinizsi HE. elnöke elmondta, hogy több közös projektben dolgozik együtt a hivatal, a horgász szövetség és az egyesület.

– A levegőztető az egyik eleme a turizmus elősegítését célzó intézkedéseknek. Szeretnénk egy egységes mólót kialakítani a déli tavon, folyamatosan dolgozunk azon, hogy megfelelő horgászhelyek legyenek kialakítva, ezek jól megközelíthetőek legyenek. A horgászturizmus élénkítésével segíteni a város idegenforgalmát – mondta az elnök.

A levegőztető, általános vélemény szerint nagyszerű dolog a tavon (jó lenne mindegyikre). Sok természetszerető orosházi, egyik régi kívánsága valósult meg ezzel a beruházással.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.