- hirdetés -

75 éve deportálták a holokauszt Békés megyei és békéscsabai áldozatait, ennek apropóján tartott a Békéscsabai Zsidó Hitközség több szervezettel közösen megemlékezéseket vasárnap.

Délelőtt emléktáblát avattak a Szent István tér 9. szám alatti épületnél, ebben a házban lakott családjával Neumann Gábor, aki a holokauszt gyermekáldozatainak arcává vált – írja összefoglalójában a megyei portál.

Az emléktábla tanúsága szerint Neumann Gábor a Szent István tér 9. szám alatti házban lakott családjával, 1940. február 10-én Békéscsabán született, és 1944. június 29-én Auschwitzban érte a halál. Az emléktáblát Horváth Sándor, a Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósági tagja, Szarvas Péter polgármester, Naményi Péter (Neumann Gábor féltestvére) és Nagy Ákos leplezte le.

Vasárnap délután a ligeti zsinagógában tartottak megemlékezést, amin dr. Moskovits Sándor, a helyi zsidó hitközség elnöke elmondta, 1944. június 26-án indult a vonat Békéscsabáról, június 29-én érkezett meg Auschwitzba, a haláltáborba, 250-300 embert munkaszolgálatra vittek, 1900-at pedig azonnal gázkamrába küldtek.

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke kifejtette, a zsidók a 19. század végén és a 20. század elején hozzájárultak Magyarország felemelkedéséhez. Egy olyan országban szeretne élni, ahol mindenki szabadon, félelem nélkül élheti meg hovatartozását, vallását.

Az eseményen részt vett Dávid Zoltán polgármester is. Orosházáról szintén szedett áldozatokat a holokauszt, nevük várhatóan júliusban kerül fel a megyei emlékműre a város 200 ezer forintos támogatásának és a Békés Megyei Zsidóságért Alapítvány hozzájárulásának eredményeként.

(Kiemelt kép: beol.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.