- hirdetés -

Generációk ösvénye címmel megjelenő sorozatunkban a Táncsics Mihály gimnázium kiemelkedő eredményeket elért egykori és jelenlegi diákjait mutatjuk be. Korábban már olvashattak olyan fiatalokról, akik pályaválasztás előtt állnak. A sorozat keretein belül ezúttal egy 2005-ben végzett, sikeres vegyészmérnökkel és vezetővel, Takács Ágostonnal ismerkedhetnek meg.

Takács Ágoston Orosházán született, itt járt általános iskolába, majd 2001-2005 között középiskolába is. Elmondása szerint élete egyik legszebb időszaka volt a középiskola, mindig jó érzéssel gondol a táncsicsos évekre, a tanáraira és az osztálytársaira. A középiskolába jelentkezéskor még nem volt semmilyen elképzelése arról, hogy mivel szeretne majd foglalkozni a későbbiekben.

– Egyben azonban biztos voltam: valamilyen idegen nyelven tudnom kell beszélni. Így először angol nyelvi tagozatos osztályba jártam, majd miután letettem az angol nyelvvizsgát, a német nyelvi tagozaton folytattam a tanulmányaimat – emlékezett vissza a vegyészmérnök.

A természettudományok hamar a szíve csücskévé váltak, hála a kiváló tanárainak, akik közül kiemelte Dienes Béláné Erzsike nénit. Elmesélte, már az első néhány hónap után arra biztatták, vegyen részt kémia, fizika és matematikaversenyeken. A megmérettetések állandó szereplővé váltak életének a középiskolai, majd később az egyetemi évei alatt. Számos megyei és országos elsőséget és dobogós helyezést szerzett.

– Amire a legbüszkébb vagyok, az az Országos Tudományos Diákköri Konferencia, ahol a Kémiai és Vegyipari szekcióban szereztem meg az első helyet – tájékoztatott Takács Ágoston.

Már a gimnáziumi évek elején megszületett a döntés: vegyészmérnök lesz

– A középiskola után, ha mérnökképzés, akkor egyértelmű volt számomra, hogy az ezen a területen legrangosabb, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet kell válasszam. A tapasztalt oktatói gárda és a kiváló hallgatótársak voltak a garancia a sikerre – mondta, majd folytatta: végig kiálltam a céljaim mellett, az álom így könnyen valósággá vált, vegyészmérnök lettem.

– Kitüntetéses oklevelet, „vörös diplomát” szereztem mind alapszakon, mind mesterszakon. Azonban ez az eredmény csak mellékes. Számomra a legfontosabb az a tapasztalat és emberi kapcsolatok, amelyeket az egyetemi éveim alatt szereztem – magyarázta.

Nemcsak a vörös diplomát, hanem a Táncsics-díjat is kiérdemelte tevékenységével.
– Ez természetesen büszkeséggel tölt el. Úgy gondolom, az ilyen kitüntetések rengeteg motivációt adnak az embernek ahhoz, hogy további sikereket érjen el. Mióta lehetőségem van rá, és vezetői pozícióban dolgozok, én magam is hasonló módon próbálom motiválni a kollégáimat – hangsúlyozta Takács Ágoston.

Azzal foglalkozik, amivel mindig is szeretett volna (Fotó: Facebook)

A MOL Csoport horvátországi leányvállalatánál, az INA-nál dolgozik. A horvátországi két olajfinomító termelésének optimálásáért és ütemezéséért felelős szervezetet vezeti.

– Leegyszerűsítve: azzal foglalkozunk, hogy milyen és mennyi terméket gyártsunk – például: benzint, dízelt – illetve, mikor és milyen áron adjuk el úgy, hogy a cég eredménye a lehető legjobb legyen – összegezte a vezető.

Kitért rá: ez az egyik legkomplexebb mérnöki és gazdasági feladat, amely az olajiparban létezik.
– Úgy gondolom, hogy célba értem és azzal foglalkozok, amivel mindig is szerettem volna, számomra ez a legfontosabb – vallotta mosolyogva.

Zárásként elmondta: mind a mai napig Orosházára jön „haza”, még akkor is, ha már 14 éve nem lakik a városban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.