- hirdetés -

A nyári szünidő kezdetén érdemes átismételni a gyermekekkel a gyalogos és a kerékpáros közlekedés alapszabályait. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság adott tanácsokat szülőknek, nagyszülőknek.

Elkezdődött a nyári szünidő, a gyermekek többet kerékpároznak, kirándulnak, mint iskolaidőben. Sokan ilyenkor kezdenek el önállóan közlekedni. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kéri a szülőket, nagyszülőket, hogy készítsék fel a gyermekeket erre. Ismételjék át velük a gyalogos és a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályait és beszéljenek nekik arról, mi történhet, ha nem figyelnek eléggé és szabálytalankodnak.

Nyári szünidőben fokozottan figyeljünk a gyermekekre közlekedésünk során (Fotó: Rosta Tibor)

Hívják fel a figyelmüket arra, hogy mielőtt lelépnek a járdáról, alaposan nézzenek körül. Ha a zebránál van lámpa, tilos jelzésen soha ne menjenek át. Előfordul, hogy a gyermekek megpróbálják megbecsülni a közeledő jármű távolságát, sebességét és úgy látják, hogy még át tudnak szaladni egy autó előtt. Figyelmeztessék őket arra, hogy ez nagyon veszélyes, inkább várják meg, míg nem jön semmi, vagy az autó megáll és átengedi őket.

Sportpályáról, játszótérről az útra guruló labda után ne szaladjanak, álljanak meg az úttest mellett, és csak akkor menjenek a labdáért, ha biztonságosan meg tudják ezt tenni. Bokor, álló autó mögül soha ne lépjenek le az úttestre, mert a járművek vezetői nem látják őket, és baleset történhet. Ha kerékpárral közlekednek, a kerékpárúton és az úttesten is tartsanak jobbra, az út jobb szélén kerekezzenek. Az elsőbbségadás, illetve a megállásra és elsőbbségadásra kötelező jelzés a kerékpárosokra is vonatkozik, fontos tehát, hogy a gyermekek ismerjék ezeket a táblákat, tudják, mi a teendőjük.

A szabályos közlekedésre nevelés során nagyon fontos a példamutatás (Fotó: Pixabay)

Gondoskodni kell arról, hogy a gyermek csak jó műszaki állapotú kerékpárral induljon el. Működjenek a fékek, a kormány és legyenek lámpák, prizmák a kerékpáron. Szürkületben, éjszaka lakott területen kívül kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott láthatósági mellényt, vagy valamilyen fényvisszaverő pántot, ruhát viselni. A még bizonytalanul kerékpározó gyermekeket mindig kísérje felnőtt. A gyalogosok és a kerékpárosok a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevői. Náluk egy kisebb erejű ütközés is súlyos sérüléssel járhat, vagy akár tragédiával végződhet. A kerékpárosoknak éppen ezért tanácsos kerékpáros sisakot viselni, hiszen ez a védőfelszerelés mérsékelheti a sérülés súlyosságát.

A szabályos közlekedésre nevelés során nagyon fontos a példamutatás. Emellett lényeges az is, hogy ha utasként visznek gyermeket, csak az előírásoknak megfelelően tegyék. Személygépkocsiban a gyermek életkorának, magasságának megfelelő biztonsági rendszerben, kerékpáron pedig háttámlás és lábtartós, jól rögzített ülésben utazzanak a gyermekek.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kéri a járművezetőket, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél, a lakó- pihenő övezetekben, illetve a játszóterek, sportpályák, standok közelében fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.