- hirdetés -

A közelmúltbeli árhullám levonultával, a Hármas-Körös mederbe visszatértével egyidőben súlyos környezeti katasztrófa helyzet alakult ki a folyón.

Sok orosházi horgászt, nyaraló tulajdonost érint kedves pihenőhelyünk újabb pusztítása. A 2010-es eseményekhez kísértetiesen hasonló történés zajlik. A Hortobágy-Berettyóból fekete színű, bűzös szennyvíz folyik a Körösbe. A beömlő fekete lé súlyos oxigénhiányt és ezzel egyenes összefüggésben halpusztulást okoz a Körösön (is). A borzalmas valóságot itt láthatják:

A Hármaskörös holtágait áttételesen érinti a folyón kialakult helyzet. A holtágak vizét nem tudják a folyóból cserélni, frissíteni, ami ott is oxigénhiányos helyzethez vezethet.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a KHESZ (Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége) vasárnap (06.16) déltől teljes horgászati tilalmat rendelt el.

A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége, mint a Hortobágy-Berettyó és Hármas-Körös folyók halgazdálkodási (horgászati) hasznosítója, a levonuló rothadó belvizekkel terhelt oldott oxigén hiányos vizek miatt, a menekülő halállomány védelme érdekében,

ÁLTALÁNOS HORGÁSZATI TILALMAT RENDEL EL
2019. június 16. 12:00 órától

a KHESZ tilalom feloldásáról szóló hivatalos hirdetményének kiadásáig:

• a Hortobágy Berettyó folyón az ecsegfalvi közúti hídtól lefelé a Hármas-körösi torkolatig,

• a Hármas-Körös folyón a Hortobágy-Berettyó folyó torkolatától lefelé a KHESZ HASZNOSÍTÁSÁBAN LÉVŐ TELJES HÁRMAS-KÖRÖS SZAKASZON a szelevényi gátőrházig (12 fkm), illetve a Hármas-Körösbe torkolló csatornák hullámtér belül részén.

Az általános horgászati tilalom ideje alatt a fenti területeken HORGÁSZESZKÖZÖKKEL TARTÓZKODNI ÉS HORGÁSZATI TEVÉKENYSÉGET FOLYTATNI TILOS! A tilalom megszegése azonnali hivatásos halőri intézkedést és területi jegybevonást von maga után!

A Halőri Szolgálat munkatársai folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét, elsősorban az oxigén tartalmat (Fotó: KHESZ)

A kialakult helyzet és a nagy mértékű halpusztulással járó vízminőségi problémák valószínűsíthető oka, hogy az utóbbi hetek esőzései miatt a hullámtérben már jelentős mennyiségben felnőtt zöld növényzet víz alá került és a hirtelen jött kánikulai melegben pangani, rothadni kezdett. A szerves anyag terhelést jelentősen fokozhatta a gazdasági területekről beemelt magas tápanyagtartalmú belvíz, amely további oxigéncsökkenést eredményezett. Nem bizonyított, ezért nem is állítjuk, de jó okunk van feltételezni, hogy kommunális szennyvíz is kerülhetett a Hortobágy-Berettyó csatornába, melynek lefolyása, a Körös magas vízállása miatt lassúbb is volt a szokottnál.

Nemes Attilától, a KHESZ ügyvezető igazgatójától kapott tájékoztatás szerint a tilalmat addig tartják fenn, amíg a Hortobágy-Berettyóból a szennyvíz el nem távozik, illetve a Körösben a vízben oldott oxigén szintje el nem éri a halak számára élettani minimum értéket.

A horgászok közül ki szomorú, ki dühös, de egyöntetű a vélemény, hogy jó lenne, ha egy illetékes, szakértőkből álló hatósági bizottság megvizsgálná, az esetleges kommunális szennyvíz bejutását és felelősségre vonná az elkövetőket, hogy ne ismétlődhessen ciklikusan (2010-ben ugyan ez történt) a tragédia.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.