- hirdetés -

A Táncsics Mihály Gimnázium aulájában gyűltek össze az idei Nemzeti Összetartozás Napjára érkező megemlékezők. A Székács iskola előadását követően az intézmény előtti 1920-as emlékkőnél helyezték el az emlékezés virágait.

Egy híján 100 évvel ezelőtt történt meg Magyarország történelmének legnagyobb tragédiája. Június 4. kitörölhetetlen dátumként vonult be a történelemkönyvekbe, mint a magyar nemzet legsúlyosabb gazdasági és társadalmi tehertétele. Az országgyűlés 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította a trianoni békeszerződés évfordulóját, melyről idén is országszerte megemlékeztek.

Nem volt ez másként a Táncsics Mihály Gimnázium aulájába szervezett városi rendezvényen sem. Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és idézte fel a 99 éve történteket emlékező beszédében. A kincses Kolozsvár, a Székelyföld, a Rákócziak Kassája, a koronázó Pozsony, Temesvár és a vértanúk városa, Arad is mind idegen kézre került.

Dávid Zoltán, polgármester mondott emlékező beszédet (Fotó: Rosta Tibor)

– A trianoni békeszerződés sokkal inkább volt diktátum, mint szerződés. Elvették többek közt Erdélyt, a Felvidéket és a Délvidéket. Erdeinket, folyóinkat, hegyeinket. Ezen kívül korlátozták a hadsereg létszámát és háborús jóvátétel fizetésére ösztönözték az országot. Az igazságtalanság hihetetlen volt, a veszteség pedig súlyos – mondta beszédében Dávid Zoltán.

Hozzátette, hogy ennek ellenére sem tudták megakadályozni, hogy a magyarokat összekösse a szív szava és a nemzettudat. Hiszen közös a múltunk, a kultúránk, akkor is, ha a történelem vihara határt rajzol közénk. Június 4-én ezért emlékezzünk meg Trianonról, gyászoljuk a veszteséget, de egyben erősítsük is együvé tartozásunkat.

Az Evangélikus Iskola tanulói előadásukkal emlékeztek (Fotó: Rosta Tibor)

Az emlékező beszédet követően a Székács József Evangélikus Iskola tanulói adtak elő egy megható emlékműsort. Végül a Történelmi Emlékparkba vonultak ki a rendezvény vendégei, az önkormányzat, a történelmi egyházak és a városi intézmények képviselői, hogy az 1920-as emlékkőnél helyezzék el az emlékezés virágait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.