- hirdetés -

Az érettségi az első igazi megmérettetés egy fiatal életében, egyfajta kaput jelent, amelyen túl a nagybetűs élet van. Több hónapos, esetleg évekig tartó tanulás után a diákok többségében eluralkodik a stressz, a vizsgától való félelem. A vizsgadrukk következtében fellépő bizonytalanság és hirtelen felejtés – más szóval blokkolás – akár az egész érettségire rányomhatja a bélyegét. Jobb esetben csak a szívünk ver hevesebben, rosszabb esetben a vizsga nem sikerül túl fényesen. Mi a teendő akkor, ha az utóbbi következik be?

Egy félre sikerült érettségi a későbbi előmenetelt nagyban befolyásolja, nem ritka, hogy sokan egy rossz vizsga miatt elesnek attól a lehetőségtől, hogy a vágyott szakirányon folytassa tanulmányait. Megoldás lehet egy szintemelő vizsga tétele, ezzel még akár többlet pontokra is szert lehet tenni. Szintemelő, emelt szintű érettségit olyan tárgyból lehet tenni, amelyből középszinten már van eredmény. Az újabb vizsgáról tanúsítványt állítanak ki, később pedig azt az eredményt kell használni, amelyikkel jobban jár a felvételiző. Szintemelés esetén azonban egy évet csúszik a felsőoktatásba jelentkező, hiszen az első szintemelési lehetőség a felvételi eljárás utáni ősszel van.

A legrosszabb esetben lehetőség van javító érettségi vizsga tételére is. Ez két esetben lehetséges. Egyszer ha a vizsgázónak felróható okból meg sem kezdett, vagy megkezdett, de be nem fejezett vizsgája van, másodszor pedig akkor, a megkezdett, de a vizsgakövetelmények nem teljesítése miatt sikertelen rendes, előrehozott, pótló és az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti szintemelő érettségi vizsgát megismétli. Javító érettségi vizsgát csak a folyamatban lévő érettségi vizsgát követő másik vizsgaidőszakban lehet tenni, és függetlenül a korábbi vizsgán elért esetleges részeredményektől, valamennyi vizsgarészt meg kell ismételni.

(Fotó: Rosta Tibor)

Sokak számára mentőöv lehet a pótfelvételi is. Ha valakit nem vesznek fel az általa megjelölt szakok egyikére sem, akkor pótfelvételivel is lehetőség nyílik bekerülni. A pótfelvételin csak azok vehetnek részt, akik az idei általános felvételire egyáltalán nem jelentkeztek, vagy jelentkeztek ugyan, de egyetlen szakra sem kerültek be. A pótfelvételi tehát nem jó megoldás azok számára, akik az általuk megjelölt első vagy a második szakra nem jutottak be, de a harmadik vagy éppen a negyedik helyen megjelölt képzésen nem szeretnének továbbtanulni. A pótfelvételin nincs állami ösztöndíjas hely, csak önköltséges formában hirdetnek meg képzéseket az egyetemek és főiskolák, bár létezik néhány kivétel. Pótfelvételin mindössze egy felsőoktatási intézmény egyetlen szakját lehet megjelölni. Erre is csak az E-felvételi rendszerben lehet jelentkezni. Pótfelvételi keretében akár FOKSZ képzésre is lehet jelentkezni, a jogszabályi minimum pontszám itt alacsonyabb.

A ponthatárokat 2019. július 24-én kihirdetik, tehát aki pótfelvételi keretében jelentkezik, ajánlatos átnéznie, hogy a választott szak ponthatára mekkora, és amennyiben a jelentkezőnek van annyi pontja, csak akkor nyújtsa be a jelentkezését. Képzési területenként máshogy számítódik a pontszám, tehát a pontszámot célszerű pontszámító kalkulátorral, a www.felvi.hu oldalon megejteni. 2019. július 10-ig egy alkalommal lehetséges a felsőoktatási jelentkezési sorrend módosítása. Ebben az esetben új szak rögzítésére nincs lehetőség, csak a már leadott jelentkezési sorrenden lehet változtatni. – tudtuk meg dr. Bartha Adrienntől, az orosházi székhelyű Kodolányi János Egyetem tanulmányi igazgatójától. Az egyetem folyamatosan bővülő képzési kínálatának köszönhetően már Orosházán is kínál olyan szakokat, melyeket eddig csak a nagy városok intézményeinél volt elérhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.