- hirdetés -

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta május 31. a Dohányzásmentes Világnap. Az évről-évre megrendezett programsorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás veszélyeire.

A dohányzás elleni küzdelem a WHO egyik legfontosabb feladata lett az utóbbi években. A világnap programjának központjában idén a dohánytermékek illegális kereskedelmének felszámolása áll. Napjainkban minden tíz eladott dohánytermékből egy, illegálisan kerül forgalomba, ez pedig nemcsak gazdasági, hanem egészségügyi következményekkel is jár. A kedvezőbb áru illegális termékek ugyanis a fiatalabb korosztály számára is könnyebben elérhetővé teszik a dohányáruk vásárlását, vagyis épp a dohányzás korlátozását célzó – a dohánytermékekre kiszabott magasabb adó, emelt árak – intézkedések ellen dolgoznak.

A dohányzás világszerte évente 6 millió ember halálát okozza, közülük mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatai. A WHO becslése szerint hatékony szabályozás hiányában ez a szám tovább emelkedik majd, 2030-ra a halálesetek száma elérheti a 8 milliót.

A felvilágosító kampányoknak köszönhetően hazánkban is lényegesen csökkent a dohányosok száma az elmúlt évtizedekhez képest. Természetessé vált, hogy nem gyújtunk rá a munkahelyen, éttermekben stb. Ma már az tűnik furcsának, ha a külföldön járva ilyennel találkozunk.

A világ 26 országa közül nálunk a legalacsonyabb azon dolgozók aránya, akik dohányzó embereket észleltek a zárt légterű munkahelyen! Például: Kína 58%, Japán 49%, Görögország 24%, Németország 16%, Ausztrália 13%, Kanada 9%, Egyesült királyság 7% MAGYARORSZÁG 5%! A dohányzók 98%‐a támogatja a dohányzás tilalmát az autóban gyermek jelenlétében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.