- hirdetés -

Második fordulójához ért a Kodolányi János Egyetem tanulmányi versenye, melyen a természettudomány több területét érintő feladatokat oldottak meg a továbbjutók. A legszerencsésebbek egy külföldi tanulmányi utat nyernek.

A tanulmányi verseny célja, hogy felhívják a diákok figyelmét saját tehetségükre, megismerjék a bennük rejlő tudást – nyilatkozta az OrosCafénak dr. Malatyinszki Szilárd. Az intézmény központi székhely igazgatója elmondta, ebből a versenyből csak győztesek kerülnek ki, senki sem tér haza üres kézzel. A szervezők már tavaly elkezdték az előkészületi munkákat, igyekeztek úgy összeállítani a versenyt, hogy a diákok számára ne stresszforrást, hanem egy jó hangulatú megmérettetést jelentsen.

A verseny első fordulójában az akkor még 18 résztvevőnek neves Békés megyeikkel készült riportfilmek vetítése után egy kvízfeladatsort kellett kitölteniük.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A második fordulóba továbbjutott 14 diák három körben mutathatta meg tudását az egyetem tanáraiból és az intézmény Hallgatói Önkormányzatának tagjaiból összeállt zsűrije előtt. Első körben játékos kvízfeladatokat oldottak meg informatika, közgazdaságtan, biológia, kémia, egészségtan és matematika témakörökben. A második körben párban kellett érvelniük egy, a diákok által kihúzott témakörben, majd a verseny harmadik részében informatikai gyakorlati feladatokat oldottak meg a résztvevők.

– Az érvelés feladatrész azért kapott helyet a versenyben, mert tisztában vagyunk azzal, hogy gyenge a kommunikációjuk a mai fiataloknak, sokszor csak közösségi oldalakon és egyéb csevegésre alkalmas felületeken kommunikálnak. Ezzel a feladattal azt szerettük volna elérni, hogy ezen készségük fejlődjön – nyilatkozta az igazgató.

A feladatsorokat a szakmai szűri állította össze az általuk tapasztalt kritikus területekről. Ennek célja az, hogy a feladatokon keresztül erősítsék a tudást a diákokban, kicsit betömjék az adott területeken keletkezett űrt. Ezáltal a felmérésen túl hasznosítható tudást is kapnak a versenyzők.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az a nyolc diák, akik a legjobbnak bizonyulnak a megmérettetés során egy egyhetes szakmai körutat nyernek, melynek keretében svájci, osztrák és német múzeumokat látogathatnak meg.

– A nyereményhez tartozik az útiköltség térítése, a szállás, az étkezés biztosítása, sőt egy kis költőpénz is, hogy feledhetetlenné váljon számukra ez a tartalmas utazás. Nem titok, hogy azok, akik nem kerülnek be a nyolcak sorába, ők sem térnek haza üres kézzel – nyilatkozta dr. Malatyinszki Szilárd.

Orosházi diákokon kívül megye több pontjáról, Békésből, Békéscsabáról, Szeghalomról, Mezőhegyesről is érkeztek jelentkezők.

A tanulmányi versenyen túl két díjat is meghirdetett az orosházi székhelyű egyetem. Az első a Kodolányi ösztöndíj, melynek elnyerésével tíz diák 50 ezer forintos támogatásban részesül. A második egy verseny, melynek keretében a résztvevők bemutatják múltjukat, valamint kifejtik, hogy miben érzik magukat kiemelkedőnek, a legérdemesebbek jutalomban részesülnek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.