- hirdetés -

Több évtizede minden májusban megrendezik Gerendáson a Szlovák Kolbászversenyt. Tizenöt éve rendszeres résztvevő az orosházi kolbászklubosok. Természetesen idén is ott voltak.

Több, mint harminc résztvevő csapat nevezett az idei találkozón. A megyéből szinte mindenhonnan, Orosháza mellett Békéscsabáról, Tótkomlósról gerendásról, de érkezett két gárda Szlovákiából és egy Csehországból is.

Az orosházi színeket a Madari László vezette, Bíró Béla, Raffai János, Benkő István, Raffai József összeállítású csapat képviselte, mégpedig nem is akárhogyan. A gerendási rendezvényen rendszeresen öt kategóriában versengenek a csapatok. Friss kolbász, szárazkolbász, pálinka, sós sütemény, édes sütemény. Süteményekkel nem készültek az orosháziak, de a többi három verseny első díját kivétel nélkül elhozták. Raffai József szilva pálinkája, a Madari László által leadott szárazkolbász és a helyszínen gyúrt és töltött, Raffai János által ízesített friss kolbász sem talált legyőzőre.

A Benkő – Bíró páros tölti a friss kolbászt (Fotó: Kolbászklub)

Mint Bíró Béla, az orosházi csapat tagja elmondta, erre a versenyre nem kell előre beküldeni semmit, mindent a helyszínen kell leadni, illetve elkészíteni.

– Rendkívül jó hangulat jellemzi minden évben a gerendási versenyt. Szinte minden résztvevő csapattal jó ismerősként, barátként üdvözöljük egymást. A program is hagyományos. Asztal díszítés, aztán megkapja minden egység a ledarált tíz kiló húst és kezdődhet a gyúrás. Persze nem maradhat ki a pálinka kínálás, de az egymás ugratása, zrikálása sem. Az elkészült kolbászból ki-ki leadja a mintadarabot, a többi a zsűri dolga, akik addigra már értékelték a szárazkolbászt és a pálinkát. Délután eredményhirdetés – mondja el a versenyről Bíró Béla.

Eredményhirdetés utáni közös fotó a cseh csapattal (Fotó: Kolbászklub)

A nagy sikert hozó gerendási verseny után sem áll meg az élet a kolbászklubosoknál. A júniusi, zombai főzőversenyen mindenképp ott kell lenniük, hisz a mindenkori győztest illető vándorserleg most Orosházán, Bíró Béla vitrinjében van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.