- hirdetés -

Miután az elmúlt hónapban az Éneklő Ifjúság kórusminősítő hangversenyen „Arany diplomával” minősítést szerzett és elnyerte az „Év kórusa” címet, újabb kihívásokat keres a Kodály Zoltán Gyermekkórus. A Vörösmarty iskolában működő, de akár Orosháza gyermekkarának is tekinthető kórus a nemzetközi mezőny felé tekintget.

Egy kórustag élete sok szempontból nehezebb, mint külön énekre nem járó társaié, hiszen hetente kétszer másfél órát tölt a délutánjaiból a próbateremben, tökéletesítve, hangról-hangra csiszolva egy-egy dalt és saját tudását. Ugyanakkor legalább ennyi élménnyel, nem utolsó sorban pedig egy összetartó közösséggel ajándékozza meg a hangjukat már eleve ajándékba kapó gyerekeket a kórus.

És olyan sikerekkel, valamint az ezekből adódó önbecsüléssel, amilyet a Kodály kórus, és a mellette működő Kicsinyek Kórusa ismételten elért.
– Az Éneklő Ifjúságon több okból is részt kell vennünk. Egyrészt egy pályázat miatt, amelyen nyertünk és amelynek feltétele, hogy ezen a minősítőn megjelenjünk. Igaz, e nélkül is mentünk volna – tudtuk meg Pörneki Attila karvezetőtől. – Jól mutatja, mekkora érték ez a kórus, hogy a 18 résztvevő gyermekkar közül mindössze öt kért A kategóriában minősítést, azaz felelt meg a legkomolyabb feltételeknek. Ebből kettőt Orosháza adott – tette hozzá jogos büszkeséggel.

Országos színtérre léphet a Kodály Zoltán Gyermekkórus (Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ)

A zsűri igen szigorúan bírálta a fellépőket, B kategóriában például volt olyan kórus, amelyik a bronz fokozatot sem kapta meg.
– Háromfajta minősítést osztanak ki ilyenkor: aranyat, ezüstöt és bronzot. Az Arany fölött van az „Arany diplomával”, az „Arany diplomával Országos dicsérő oklevél” és az „Arany diplomával és Év kórusa”. Ez utóbbit szereztük meg a megyében idén egyedüliként a Kodály kórussal – emelte ki Pörneki Attila hozzátéve, az eredményt természetesen nem adták ingyen, mindkét kórus az augusztusi első próbák óta készül a megmérettetésre.

Műsoruk öt versenyműből állt: előadtak két Kodály Zoltán művet, az Egyetem, begyetem és a rendkívül nehéz Lengyel László címűt, Orbán Györgytől a Coelo Rorest, Gabriel Fauré Ave verumát és Bárdos Lajos ritkábban énekelt Szent Imre hercegét. A karvezető elmondta, a zsűri értékelése szerint a Kodály Zoltán Gyermekkórus kinőtte a megyét, innentől érdemes keresnie az országos, illetve nemzetközi porondokat.
– Ez a célunk most már, valamint, hogy az iskola és a város kiemelt rendezvényein jelen legyünk, fellépjünk, mellettük pedig eljussunk a határokon túlra, adott esetben egy külföldi turnéra – osztotta meg a távlati terveiket Pörneki Attila.

A kicsinyek Pörnekiné Csige Eleonóra minden mozdulatát pontosan követték (Fotó: Csabagyöngye Kulturális Központ)

A sikerben nagy szerepe van a Kicsinyek Kórusának is, amely mondhatni előképző műhelyként működik a nagy kórus mellett. Nincs könnyű dolga Pörnekiné Csige Eleonórának, hiszen az újonnan belépő osztályokat kell sokféle szempontból egységgé kovácsolnia. Nekik az éves cél az, hogy a karácsonyi koncerten jól szerepeljenek.
– Hatalmas lépés volt számukra most is az Éneklő Ifjúság, izgultak nagyon. Már hetekkel a verseny előtt többször is állva próbáltunk, felkészítettem őket arra is, mekkora teremben lépünk fel, milyen közel lesz a zsűri. Mi is vittünk Kodálytól és Bárdostól dalokat, egy zongorakíséretes népdalcsokrot, valamint egy Karai művet – sorolta a kicsinyek repertoárját, amellyel „Arany diplomával” minősítést szereztek A kategóriában.

A folytatásban mindkét kórus a május végi évzáró koncertre készül, ahol az egyik legfontosabb közönség, a szülők hallgathatják majd meg, mennyit fejlődtek az idei tanévben és hol tartanak most a gyerekek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.