- hirdetés -

A tavaly szervezték meg első alkalommal a pünkösdi zarándoklatot a Kopáncspusztai templomhoz. A hagyományteremtő esemény kellemes tapasztalatai arra sarkallták a szervezőket, hogy idén se maradjanak tétlenül.

Az ötletgazda Viczián Zoltán, a Bogárzói Szervizműhely vezetője. Ő álmodta meg és kezdte meg a zarándoklat szervezését, mondván: – Ahhoz, hogy valamiből hagyomány lehessen, először meg kell valósítani.

A hétvégenként rendszeresen gyalogló, túrázó szervízvezetőt már sokszor ejtette ámulatba a Csíksomlyói búcsú és a hozzá kapcsolódó zarándoklat, mely a magyarság egyetemes találkozójává nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. Túrázásai közben ugyan ezt megtapasztalta kicsiben a Pilisben, Szentkúton, illetve Csepregnél, ahol az erdőben, egy-egy templomnál össze tudott gyűlni ezer-ezerötszáz ember. Ez adta az ötletet.

A zarándokok végcélja, a Kopáncspusztai templom

Az idei programban a tavalyihoz hasonlóan három résztávra osztották a 28 kilométeres utat, melyen ki-ki edzettségi állapotának megfelelő távra csatlakozhat a menethez. Reggel hatkor a Jézus Szíve katolikus templomtól indulnak. Az első pihenő és egyben csatlakozási pont – a Fecskésparti emlékmű érintése után – Kardoskút-Pusztaközponton lesz. Békéssámsonban megtekintik a Sarlós Boldogasszony templomot, majd a Szabadság-háznál, 19 kilométer megtétele után érik el a második frissítőpontot. Az innen hátralevő kb. kilenc kilométert bárki meg tudja tenni, kényelmes gyalogtempóban. A zarándoklat-túra során természetesen figyelnek egymásra, és segítik egymást a résztvevők.

A résztávok teljesítői együtt érkeznek a célba (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A megérkezés után dr. Csontos Pál történész mutatja be hazánk egyetlen épen maradt román kori templomát, majd a zarándokok részt vesznek a pünkösdi búcsúban. A visszautat egyénileg – családtagok személygépkocsival – vagy Tótkomlóstól tömegközlekedéssel tehetik meg, ahová a beszállítást a szervezők biztosítják.

A szervezők arra kérik a zarándokokat, hogy részvételi szándékukat jelezzék előre e-mailen a czian65@gmail.com címen, legkésőbb június ötödikéig.

Az idei zarándoklatot már nem egy személyben Viczián Zoltán szervezi. Egyesület alakult az érintett terület négy polgármestere támogatásával, mely felkarolja egyrészt a szervezést, másrészt Orosháza és környezete történelmi, kulturális és természeti értékeinek bemutatását. A Pünkösdi Zarándoklatért egyesület mellé odaállt Dávid Zoltán, városunk polgármestere is.

– Ilyen kezdeményezést, mely a Pünkösd üzenetén túl a város és környékünk értékeit is bemutatja, hagyományait ápolja, lehetőségeim szerint mindig örömmel támogatok – kommentálta a városvezető.

Az egyesület távolabbi céljai közé tartozik a Marosháti piros turista útvonal jelzéseinek felújítása, a mellette található történelmi értékek felderítése.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.