- hirdetés -

Különleges elismeréssel gazdagodott a Tatán élő, de gimnáziumi éveit Orosházán töltő Szalai György. Az olimpiai bronzérmes, világkupagyőztes súlyemelőt „Orosháza Város Sportjáért” díjjal tüntették ki.

Gádoroson született, majd tanulmányait a Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte Szalai György, itt is indult be sportkarrierje, Gyetvai György segítségével. Számításait a súlyemelésben találta meg, ahol rendkívül magasra jutott. 1980-ban, a Moszkvában rendezett olimpián képviselhette Magyarországot és ha már ott volt, meg sem állt a dobogó harmadik fokáig.

– Mondhatni, az élet legalsó fokáról indultam és onnan jutottam el egészen az olimpiai dobogó harmadik fokáig. Mindig az akaraterőm vitt előre és szerettem volna világhírű lenni. Ez többnyire sikerült is, mert bár nem jutottam a legfelső fokára, az az olimpiai aranyérem lett volna. Én alatta kettővel megálltam, de nekem ez jelentette a maximumot – mesélte.

A világkupagyőztes sportoló visszavonulását követően sem szakadt el szeretett sportágától, hiszen 1989 és 1992 között a Magyar Súlyemelőszövetség főtitkáraként, majd az ifjúsági válogatott edzőjeként dolgozott. 2007 és 2008 között ismét új feladatkörben próbálta ki magát, ezúttal a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya lett.

Edzőként számos külföldi országban dolgozott és nemzetközi edzőtanfolyamokon is átadta tudását a jelen és jövő nagy súlyemelőit edző szakembereknek.

Jelenleg ugyan Tatán él, mégsem felejtette el orosházi kötődését. Róla sem feledkeztek el a városban, eredményeit, elhivatottságát és szakmai munkáját a Településalapítási ünnepségen „Orosháza Város Sportjáért” díjjal ismerték el.
– A város mindig is a szívem csücske volt, hiszen itt kezdődött lényegében minden. Büszkeséggel tölt el a díj, hogy ismét Orosházára jöhettem. Büszke vagyok az orosháziakra és a gádorosiakra is – tette hozzá Szalai György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.