- hirdetés -

Öt egymásba esztergált kocka. Kelemen György még 1985 körül készítette, majd eltette emlékbe. Egy hónapja előkerült, azóta bejegyzett magyar rekordként tartják számon.

Kelemen György története fiatalkorára nyúlik vissza, egészen konkrétan 1985-re, akkoriban Budapesten töltötte katonaidejét.
– Az műszaki- építő alakultatnál, egy gépjavító műhelyben dolgoztunk a katonaság berkein belül, katonai járműveket javítottunk. Én voltam az egyetlen esztergályos, ezen kívül egy lakatos, két autószerelő, két karosszériaszerelő és egy autóvillamossági szerelő dolgozott még a szerelőműhelyben. Amit a teherautókhoz és a nehéz gépekhez kellett, azokat esztergáltam – emlékezett vissza.

Kelemen György még katona korában készítette rekorder kockáját (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondta, mikor az ipari iskolába járt, oktatójánál látott egy esztergált kockát, amely két kockából állt.
– A katonaságnál végzett munkám szabadidejében elgondolkoztam azon, hogyan lehetne több részből álló kockát kivitelezni. Eleinte selejtet is gyártottam és csak a hármas kockával próbálkoztam, így közel ötven olyan kockát készítettem, amely három egymásba esztergált kockából állt. A külső laptávolsága 21 milliméter, a középső 12 milliméteres, a legbelső pedig öt milliméteres – ismertette Kelemen György.

Mint mondta, később mikor az már jól ment, végül elkészítette az öt darabból álló bronz kockát is.
– Érdekessége, hogy öt kocka van egymásban. A külső kocka laptávolsága 60 milliméter, a következő 36-os, ezt követi egy 26-os, egy 12-es, a legbelső pedig egy 5 milliméteres darab – sorolta hozzátéve: elkészítéséhez összesen 90 műveletre volt szükség. A kicsi, de nehéz tárgyat műszerészpadon készítette, mindössze egy nap leforgása alatt.

– Azért bronzból készült, mert a forgácsa nem marad ott az anyagon szemben az acél fogáccsal, amely nyúlik – ecsetelte a készítő.
A kocka hosszú évekig pihent a fiókba, aztán végül közel egy hónapja döntöttek úgy, hogy szeretnék megmutatni ezt a Magyar Rekordok regisztrátorának, Sebestyén Istvánnak.

Kocka a kockában (Fotó: Rosta Tibor)

– Azért most jutottam erre a döntésre, mert az életem azon szakaszába értem, mikor már nemcsak előre tekintek az életemben, hanem hátra is. Még nem hallottam, hogy valaki rajtam kívül készített ilyen kockát. Gyakran vannak nagyobb gépipari vásárok és kiállítások, amelyek engem mindig is érdekeltek, de ott sem találkoztam ilyennel, ezért gondoltam, megér egy próbát – fogalmazott György.

Felesége, Kelemen Györgyné épp egy irodalmi pályázat díjátadójára ment Budapestre, mikor találkozóra hívta őket Sebestyén István.
– Megnézte a kockát és mint később kiderült magyar rekorder lettem – mondta mosolyogva György.

Mint mondta, a cím egy dísz oklevéllel járt, valamint az érzéssel, hogy alkotott valami különlegeset, azonban, már hosszú évek óta nem alkot.
– 1991-ig dolgoztam a szakmában, akkor még egyetemes esztergapadokon történt a munkálás, vagyis kézzel kellett mindent csinálni. Ma már számjegyvezérlésű esztergapadok vannak, amelyek nem mozgatták meg a fantáziámat. 1992-től már az olajiparban tevékenykedem – mondta nevetve.

A következő videóban, Kelemen György elmeséli, hogyan készült csodakockája.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.