- hirdetés -

Ismét az egészség volt a főszereplő a Máltai Játszótéren, ahol ötödjére szervezték meg a Magyar Vöröskereszttel közösen a Családi Egészségnapot. A május 11-i rendezvényen a gyerekprogramok mellett lehetőség nyílt véradásra, szűrővizsgálatok elvégzésére és az újraélesztést is gyakorolhatták a kedvet és felelősséget érzők.

A Máltain szinte mindig nagy a nyüzsgés, ebben a mostani szombat sem különbözött a többi naptól. Ezúttal viszont nem csak a szokásos játék és közösségi élet várta a betérőket, hanem az egészség megőrzését szolgáló programok is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Magyar Vöröskereszttel közösen hívta életre öt éve az egészségnapot, amelynek célközönsége a fiatalság mellett a szülők, nagyszülők generációja. A szervezők abban bíztak, hogy a gyerekkel együtt a hozzátartozók is felkeresik a rendezvényt.
– Ez egy jó alkalom arra, hogy akár véradással segítsenek, akár felhívjuk a figyelmüket a szűrések fontosságára, sőt el is végezzünk néhányat – fogalmazott Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének vezetője. – Másrészről az is fontos, hogy mindenkivel összefogjunk, hiszen csak így tudjuk biztosítani beteg embertársaink számára a sokszor életmentő vért – tette hozzá az igazgató.

Eredményes volt a délelőtt véradási szempontból is: több mint húszan ültek be a székekbe, hogy segítsenek a betegeknek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Mindemellett az egész délelőttös programmal a fiatalokat is szeretnék megszólítani.
– Megengedjük, hogy véradások között azok a gyerekek, akik nem félnek a tűtől bejöjjenek a véradó helyiségbe, hiszen most nem kell tartaniuk semmitől. Szokják ezt a környezetet, és a szülői példa kapcsán maguk is véradókká váljanak később. Sokakat éppen az inspirál a segítségnyújtásra, hogy a szüleik, nagyszüleik is rendszeresen adtak vért. Tapasztalataink alapján ez szinte minden családban így van – emelte ki Tóth Zoltánné. – Sok család összeköti a kellemest a hasznossal, és ha hétköznap a munka miatt nincs idejük elmenni véradásra, itt megteszik. Amíg ők bent vannak, addig a gyerekek tudnak játszani – egészítette ki Frankó Attila, a játszótér vezetője.

Mialatt beszélgettünk, a mellettünk lévő asztalnál a fiatalok az újraélesztő bábuval ismerkedtek, a – szaknyelven szólva – mellkaskompressziót gyakorolták, azaz milyen kéztartással, mennyi erővel és hányszor kell a megfelelő ponton nyomást gyakorolni a mellkasra. Egy-két vállalkozó kedvű szülő szintén kipróbálta a műveletet.
– Szokjanak ahhoz is hozzá, hogy ne megijedjenek egy földön fekvő láttán, hanem odamenjenek hozzá és megkérdezzék, tudnak-e segíteni. Azt szoktam mondani, hogy talán nem szakszerű, amit csinálunk, de ennél sokkal nagyobb baj, ha ott hagyjuk azt a beteg vagy sérült embert – hangsúlyozta a megyei igazgató.

Az ambubabát is sokan kipróbálták (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A hasznos és szórakoztató rendezvényhez a Máltai Szeretetszolgálat is örömmel adja minden évben a játszóteret, az ott dolgozó önkéntesek pedig a segítő kezeket. Frankó Attilától megtudtuk, hogy a fiataloknak már szólni sem kellett, maguktól érkeztek felállítani a trambulint, a mini ugrálóvárat, összesöpörni az udvart, megtisztítani az asztalokat, megpucolni az ebédnek valót.

A játszótér vezetője szerint ez a nap azért is jó, hiszen ilyenkor nem csak ők, de egészségügyi szakemberek is felhívják a gyerekek figyelmét káros szokásaik következményeire.
– Amivel most sokat hadakozunk mi is, az a dohányzás. Nagyon sok a kamaszunk – aminek örülök – ugyanakkor nekik már szinte természetes a cigaretta. Emellett a mérhetetlen mennyiségű egészségtelen élelmiszer, amit elfogyasztanak is legalább ilyen káros – mondta Frankó Attila.

A játékokon, szűréseken, felvilágosításon és persze az együtt töltött időn túl a szokásos csillámtetoválás és kézműves foglalkozások várták a gyerekeket, a felnőttek kérdéseire pedig természetgyógyász is válaszolt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.