- hirdetés -

Az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola 8. a osztálya és hat nevelője a portugáliai Lourosa városban járt az elmúlt héten, hogy részt vegyenek a jelenleg futó „Flying on the wings of songs” című Erasmus+ pályázat következő projekttalálkozóján és a programban előírt feladatokat elvégezzék.

A pályázat témája az ének-zene, így a feladatok nagy része a végzős zene tagozatos osztály megvalósítására várt. Ők utazhattak ki a találkozóra, melynek keretében a diákok együtt dolgoztak külföldi társaikkal, portugál népdalokat és néptáncokat tanultak, melyeket előadtak a partneriskola idei ünnepségén. De nemcsak ott mutathatták meg tehetségüket, hanem a városka egyik terén is énekeltek kisiskolásoknak és a helyi érdeklődőknek, valamint az idősekotthonába is ellátogattak és bemutatták kedvenc dalaikat. Tanítási órán vettek részt és megtekintették az iskola épületét.

A magyar és a portugál diákok megismerték egymás kultúráját (Fotó: iskola)

A találkozók egyik feladata a partner természeti környezetének, kultúrájának megismerése is. Ezért ellátogattak egy parafadugót készítő gyárba, ahol részletesen bemutatták nekik a technikát. Az állatkertben etetőket készítettek, valamint ellátogattak a Lourosa Lusitania focicsapat stadionjába is. A hosszas séták alkalmával megismerkedtek a hely változatos növényvilágával.

– Feledhetetlen élménye volt a gyerekeknek az Atlanti-óceán partján tett kirándulás. A parton napoztak, játszottak, sőt, a bátrabbak a hideg vízbe is bemerészkedtek. A hét nap alatt a magyar és portugál diákok sokat beszélgettek egymással elmélyítve kapcsolatukat.  Mindkét iskola tanulói élvezték a találkozót. Idén mindannyian elballagnak, így jövőre újabb diákoknak adódik lehetőség a programban való részvételre – foglalta össze a tapasztalatokat Szalók József pedagógus.

A magyar-portugál közös munka folytatódik, a következő találkozó ősszel ismét Portugáliában lesz.

Jó hangulatban teltek a közös programok (Fotó: iskola)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.