- hirdetés -

Továbbra is rendkívül népszerű az orosháziak körében az önkormányzat által évente két alkalommal megszervezett elektronikai hulladékgyűjtő akció, melynek során mindenki behozhatja és ingyen leteheti a veszélyes hulladéknak számító használt sütő zsiradékot és elektronikai hulladékot.

Kora reggeltől megállás nélkül érkeznek a városháza udvarára az összegyűjtött sütőzsiradékkal teli kannák, a megunt, elromlott háztartási gépek, televíziók, számítógép monitorok, mikrosütők és még számtalan elektronikai eszköz. A város lakói ingyenesen szabadulhatnak meg a veszélyes hulladéktól.

Érkeznek az elavult számítógépek, elromlott tv-k (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az önkormányzat fontos feladatának tekinti, hogy rendszeresen megszervezze ezeket az akciókat, hisz az itt elhelyezett gépek már biztosan nem a kukák, konténerek mellett kötnek ki, vagy ami még rosszabb, valamilyen illegális lerakóban az árok partján.

Széplaki Dóra környezetvédelmi ügyintézőtől kértünk tájékoztatást az összegyűjtött elektronikai hulladék, illetve a sütőzsiradék további sorsáról.

Amit lehet újrahasznosítanak, amit nem, azt ártalmatlanítják (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Szerencsére elmondhatjuk, hogy Orosházán is egyre környezettudatosabban élnek az emberek. Ez a mostani gyűjtésben összeszedett hulladékhalom és az egyre több sütőzsiradék is ezt mutatja. Az Önkormányzat az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. és a BIOFILTER Zrt. segítségével teszi lehetővé a város lakói számára a fenti hulladékok ingyenes elhelyezését. A két cég elszállítja és újrahasznosítja, illetve ártalmatlanítja a veszélyes hulladéknak számító gépeket, olajat, zsírt. Az összegyűlt olajat finomítják és kozmetikai alapanyagot, illetve bioüzemanyagot állítanak elő belőle. Az e-hulladék esetében a hasznosítható alkatrészeket beolvasztják és újrahasznosításra továbbértékesítik, a nem hasznosítható részeket külön szelektálják anyaguk szerint és ártalmatlanítják.

A városháza udvarán ma (05. 02.) délután négyig fogadják az e-hulladékot és az összegyűjtött sütő zsiradékokat.


Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.