- hirdetés -

A kezdeti rossz idő sem tántorította el az érdeklődőket, hogy kilátogassanak a Gellértegyházi Emlékparkba. Május elsején sok hagyományos programmal és bemutatóval várták a családokat.

A kilencedik Hagyományőrző magyar Majálist idén is sokan választották kikapcsolódásul. A Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány szervezésében megvalósult esemény őrzi a magyarság hagyományait és igyekszik fel is eleveníteni azt.

(Fotó: Rosta Tibor)

– Fontosak a gyökerek, hiszen épp mint fák, mi sem táplálkozhatnánk, nem élhetnénk meg gyökereink nélkül. Mi a múltból táplálkozunk és próbáljuk kimeríteni belőle azt, ami fontos számunkra, hogy példaként aztán tovább adjuk gyermekeinknek – fogalmazott Muszka Kálmán a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A napot néptánccal nyitották a Harangos Néptáncegyüttes jóvoltából, őket követte Bánfi Bendegúz, aki hagyományos magyar népmeséket mesélt, majd a Bokréta Népdalkör előadása következett. Mindemellett egészségügyi tanácsadást is hallgathattak az érdeklődők. Ebéd után betyárbemutatót láthattak, valamint a Gyönki Gyermekkórust hallgathatták a kiérkező családok.

(Fotó: Rosta Tibor)

Az eseményen a gyermekek különböző fa népi játékokkal is megismerkedhettek, amelyek nagy sikert arattak az érdeklődők körében. Többek között gólyalábakra állhattak, kalapálhattak, fa golyókkal játszhattak, vagy kukoricát morzsolhattak, valamint a bátrabbak az íjászatot is kipróbálhatták.

– Minden évben várjuk ezt a napot, mindig szívesen látogatunk ki – mondta el stábunknak Tóth Miklósné. Kiemelte: épp Lengyelországból érkezett haza családja, akiknek szerette volna bemutatni, hogyan ünnepeljük itt Magyarországon május elsejét.
– Erre rendkívül jó ez a gellértegyházi esemény, hiszen sok hagyományőrző programot szerveztek, és itt mindenki megtalálhatja a hozzá közel álló kikapcsolódási lehetőséget – zárta Tóth Miklósné.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.