- hirdetés -

A vér életet ment. A Magyar Vöröskereszt pedig segít abban, hogy ez megvalósulhasson. Városunk a véradás tekintetében élen jár a megyében.

A Magyar Vöröskereszt Békés-megyei Szervezete igazgatóját, Tóth Zoltánnét a csütörtöki testületi ülés előtt kérdeztük a mögöttünk álló első negyedév véradási helyzetéről, eredményeiről.

Megtudhattuk, hogy a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezetének illetékességi területén példaértékű volt a véradási kedv az első negyedévben. A tervezett 980 fős létszámmal szemben 1091 véradót regisztrálhattak az első negyedévben.

– Külön öröm számunkra, hogy az 1091 véradó közül 101 új véradót köszönthettünk. Eben szerepet játszik a Kossuth Lajos Szakgimnázium és Szakközépiskolával létesített jó kapcsolat, ahonnan 35 új véradó jelentkezett, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium, számos, tizennyolcadik életévét betöltött tanulójának segíteni akarása. Sajnos a megye más részein nem ilyen rózsás a helyzet és azt is hozzá kell tennem, hogy Orosházán és környékén sem dőlhetünk elégedetten hátra, hisz a műtétek folyamatosan zajlanak és közeleg a nyár, amikor rendszeresen több a baleset és több vérre, vérkészítményre van szüksége a kórházaknak – mondta el az igazgató.

Jön a nyár, még több vérkészítményre van szükség (Fotó: Rosta Tibor)

A Vöröskereszt munkatársai nem csak városunkban, de minden településen aktívan végzik felvilágosító és szervező munkájukat. Számos önkéntes segíti őket, ennek köszönhető a véradók számának gyarapodása. Mint tudjuk, egy véradással három embertársunkon segíthetünk, e mellett a véradók számára ez egy alkalom a szűrésre is, hisz a véradások alkalmával olyan egészségügyi szűréseket is elvégeznek, amelyekre e nélkül talán nem is mennénk el.

– Óriási köszönet az önkénteseknek, akik nélkül a megyében dolgozó hat főállású kollégám nem tudná elvégezni ezt a nagy feladatot, és szeretném megköszönni a médiának is a lehetőséget, hogy időről-időre hírt adnak a tevékenységünkről és segítik a munkánkat – tette még hozzá Tóth Zoltánné.

A Vöröskereszt munkatársai a véradó állomáson kívül igyekeznek sok helyszínen alkalmat teremteni a véradók számára. Iskolák, nagyobb vállalatok mellett a könyvtárban is minden évben van véradó nap. E mellet keresik az új utakat, új lehetőségeket. Május 10-én például Békéscsabán, a Csaba Centerben zajlik majd az „Add véred a trónért” című rendezvény, mely az HBO és a Vöröskereszt közös kampánya.

Májusban Orosházán is sok alkalom lesz a segítségnyújtásra. Íme a lista:

A Véradó Állomáson várják a véradókat 7-én, 9-én, 14-én, 16-án, 21-én, 23-án, 28-án és 30-án. Ezen kívül lesz véradás 11-én szombaton 9-12-ig a Máltai játszótéren, 13.30-17 óráig a Hit Gyülekezete helyi székházában. Május 15-én az Evangélikus óvodába várják 14-17 óráig a segíteni vágyókat. 22-én a Merian RT, 29-én a Szkaliczki és Társai cégnél adhatunk vért 11-14 óráig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.