- hirdetés -

Az Orosházi Fúvószenekar csaknem ötven éve ünnepli a város születésnapját az evangélikus templomban adott koncertjével. Idén 49. alkalommal várta és örvendeztette meg közönségét április 23-án a városalapítási programsorozat részeként.

Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy az evangélikus templom nem lett sem nagyobb, sem kisebb az elmúlt évtizedekben. A fúvószenekar mérete változott ugyan, de a jelenlegi létszámmal is csak kissé szűkösen fértek el az oltár alatti üres területen, a zombai harang mellett. Ez viszont cseppet sem zavarta őket.

Számukra a városalapítási koncert az év egyik legfontosabb eseménye, amit mi sem példáz jobban, minthogy van olyan zenészük, aki Írországból utazott haza az ünnepi alkalom kedvéért. Ezt Debreczeni Márk karnagy árulta el, de azt is megtudtuk tőle, ezúttal milyen művekkel készültek.
– Nagyon sok darabot tanultunk meg és játszottunk idén, többnyire ezekből válogattunk ma estére. Vannak átfedések a múlt évi, templomi koncerttel és olyan darabokat is előadunk, amiket az orosházi közönség még nem hallott tőlünk – vázolta röviden a repertoárt hozzátéve, igyekezett úgy összeállítani a programot, hogy a komolyzene mellett legyen induló és legyen könnyűzene is.

A zombai harang méltó háttere volt a koncertnek (Fotó: Rosta Tibor)

A koncertet hallva kijelenthetjük, sikerült egy stílusában, előadásmódjában is változatos műsort összeállítania. Mindehhez az evangélikus templom hozzátette a maga különleges és felemelő atmoszféráját. Így lett kerek egész a koncert, amelyet a tavalyelőtt debütáló fiatal karnagy másodjára vezényelt.
– Reggel óta egyfolytában izgulok, hogy minden a helyén legyen és azt adjuk a közönségnek, amire számítanak tőlünk. A többi orosházi koncertünkhöz hasonlóan a templomi is mindig családias, kedves hangulatú függetlenül attól, mennyien vagyunk. Az itt élők szeretik a zenekart. Akik eljönnek a fellépéseinkre, szinte egyet sem hagynak ki, hűségesek hozzánk, bármilyen zenét játszunk, örülnek nekünk – fogalmazott Márk, és azt is elmondta, amint kilép a pódiumra és játszani kezd a zenekar, az izgalmát mintha elfújnák.

Sinatra, Carmina Burana, induló

Ezt tapasztalhattuk mindannyian a koncert alatt: könnyed, pontos vezénylést mutatott be, magabiztos kézzel irányítva az összeszokott csapatot. Újdonságként felcsendült tőlük a Carmina Burana nyitánya, az Oh Fortuna, elhangzott egyebek mellett Frank Sinatrától a Strangers in the night, egy magyar díszmenet induló, és a Ben Húrból a harci szekerek bevonulása is.
– Ezt két vagy három évvel ezelőtt Fabók Lászlóval már játszotta a zenekar, mostanra egy kicsit átalakítottuk. Amire biztosan ráismer mindenki, az a Kis magyar rapszódia, hiszen nagyon szerette a közönség, ezért semmiképp sem akartam kihagyni – villantott részleteket a műsorból Márk.

Elárulta, hogy már hetek óta a templomban próbáltak, így szokva a hagyományostól eltérő környezetet és akusztikát. Azt pedig bizonyára az összes kedvelőjük megbocsátja nekik, hogy nem minden alkalommal másztak fel a toronyba elfújni a koncert előtt szokásos hívogató fanfárt, az csak április 23-án hangzott fel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.