- hirdetés -

Hagyományosan, húsvét közeledtével, minden évben megrendezik Gyulán a Sódar mustrát, ahol nevével ellentétben nem csak a sonkák, de egyéb füstölt finomságok is versenyeznek. Idén több díj is Orosházára került.

A mostanában nagy népszerűségnek örvendő és nagy költségvetésű Pálinka fesztivál kissé elhomályosította, de a húskombinát múzeumában megtartott mustrára így is sok, hetvenhat pályamunka érkezett. A termékek javarészt Békés megyéből érkeztek, de Csongrádból, illetve például Bajáról is szerepeltek gasztro-alkotások a versengésen. A zsűri pontozta a küllemet, így az alakot, a formázottságot, a színt, illatot és az állományt, valamint egy érzékszervi bírálat is lezajlott. Ezen belül szintén öt szempontot figyeltek, a megvágott termék színét, illatát, állományát, metszéslapját, valamint ízét értékelték. Minden egyes szempont tíz-tíz pontot ért, így tevődött össze az elérhető 100 pont.

A második díjas kolbász és a töltött, füstölt szűz (Fotó: CsJ)

Ha a hozzáértést, felkészültséget kell bemutatni, az Orosházi Kolbászklub tagjai nem maradhatnak távol. Most is többen neveztek és ha már neveztek, hárman nyertek is. Különdíjjal jutalmazta a zsűri Molnár Imre angolszalonnáját. Ugyancsak különdíj volt a jutalma a Szilas-H. Tamás által készített füstölt, töltött szűzpecsenyének, Szilasi-H. Béla pedig a kolbászok versenyének második díját vehette át.

A többszörös böllérverseny győztes Szilasi-H. Tamás majdnem minden titokba beavatott minket: – A szűzpecsenyét hosszú ideig páclében áztattam (itt a majdnem, hisz az összetétel titkos). Amikor kikerült a pácból, felszúrtam és megtöltöttem friss kolbászhússal, majd szikkasztás után megfüstöltem. Ez utóbbihoz kizárólag bükk fűrészport használok – mondta el Tamás.

A megmérettetésen, mintegy 19 kilós sonkájával a Sonkakirály címet az algyői Kothencz Tibor érdemelte ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.