- hirdetés -

Szomorú hírt kaptunk a közelmúltban a családtól, 96 éves korában székesfehérvári otthonában elhunyt az Orosházi MTK egykori labdarúgója, Dimák Ferenc.

Dimák Ferenc 1923. január 1-jén született Orosházán. Serdülő játékosként 1933-ban lépett először pályára az OMTK színeiben. Az 1942-43-as szezonban a Szegedi VSE csapatát erősítette, egy NB I-es mérkőzésen is pályára lépett, Benfort István néven. (Egy éves eltiltása alatt szerepelt más néven – a szerk.). 1940-ben a magyar ifjúsági válogatott keretében is helyet kapott. 1944-ben az Orosházi Levente Egylet játékosaként tért vissza Orosházára. 1945-től 1952-ig az OMTK, majd a csapat névváltását követően a Kinizsi színeiben futballozott.

Tagja volt az 1951-ben megyei I. osztályú bajnokságot nyert orosházi csapatnak, amely a következő szezonban az NB II-es bajnokságban szerepelt. Az 1953-54-es évet vasutas dolgozóként az Orosházi MÁV csapatában kezdte, 1955-ben fejezte be aktív játékospályafutását. A civil életben 1955-től nyugdíjazásáig a MÁV alkalmazásában, Orosházán állomásfőnökként dolgozott. 

– Dimák Ferenc remek rúgótechnikával rendelkező játékos hírében állt, jobbszélsőként riogatta az ellenfél kapusait. Rendkívül gyors volt, beadásait Budai II-jéhez hasonlították. Személyiségét a kettősség jellemezte, egyszerre volt szerény, ugyanakkor nagyon szeretett nótázni és imádta a humort, a csapat mókamestere volt. Kivételes intelligenciájára vallott, szabadidejében verseket írt – emlékezett vissza az egykori labdarúgóra Szűcs Ferenc, a Berta József Labdarúgó Alapítvány titkára.

Szűcs Ferenc hozzátette, hogy felejthetetlen emléke az egykori jobbszélsőről az volt, amikor az ötvenes évek elején osztályozó mérkőzést játszott az Orosháza Hódmezővásárhelyen. Az utolsó percben, 3:3-as állásnál Hegedűs-Mátrai volt a labda útja, majd a későbbi ferencvárosi játékos kiadta a labdát a jobboldalon felfutó Dimáknak, a csatár elfutott a szélen, majd mintaszerűen ívelte vissza a labdát és Mátrai győztes gólt fejelt. A játékvezető a középkezdés után lefújta a mérkőzést, az Orosháza ezzel a győzelemmel az NB II-be jutott.

Dimák Ferenc temetése április 20-án lesz Székesfehérváron.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.