- hirdetés -

Csütörtökön Dr. Nagy István agrárminiszter jelenlétében adták át Szegváron a szentesi székhelyű Árpád-Agrár Zrt. most elkészült, és a legmodernebb technikával dolgozó palántanevelő üvegházát.

Az orosháziak asztalára is kerül a szentesi kertészet által termesztett jó minőségű zöldségféléiből, hisz a nagy áruházláncok az egyik fő megrendelőik. A folyamatos fejlesztéssel nem csak a mennyiség, hanem a minőség növelése felé is lépéseket tesznek. A termál vízre alapozott üvegházi és fóliás termelés akár példaértékkel is szolgálhat a környék hasonló adottságú termelői számára. Ahogyan azt Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára is említette: – A térség fejlődése szempontjából meghatározó a kertészet. Szentes és környéke különleges adottságokkal rendelkezik, hisz több mint ötven termálkút működik a város 30 kilométeres térségben.

Beszédében a miniszter méltatta a fejlesztéseket (Fotó: MTI, Rosta Tibor)

A megnyitó ünnepségen tartott előadásában Nagy István agrárminiszter elmondta: – A kertészeti ágazat tavalyi több mint 300 milliárd forintos kibocsátása – melyből csaknem 180 milliárd forintot tett ki a friss zöldségek előállítása – a magyar mezőgazdasági produktum 12 százalékát jelentette. Magyarország természeti adottságaiban rendkívül nagy potenciál rejtőzik, a kormány fő célkitűzése a versenyképesség javítása. A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban kertészeti beruházások támogatásra 120 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés, ez több mint 5300 nyertes kérelmet jelent.

A legkorszerűbb körülmények közt növekedhetnek a palánták (Fotó: MTI, Rosta Tibor)

A most átadott palántanevelő 1,5 hektáros üvegház és a 0,7 hektáros fóliablokk külön szabályozható hőmérsékletű egységekből áll, pót-megvilágítási rendszerrel, a növényvédelmet is biztosító öntözőkonzolokkal, a legkorszerűbb árnyékolás- és szellőzéstechnikával látták el.

A szentesi székhelyű cégnél a palántanevelés több mint hét hektáron a legkorszerűbb termesztőberendezésekben történik. Több mint ezer partner számára állítanak elő szaporítóanyagot, 2018-ban 23,2 millió palántát neveltek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.