- hirdetés -

Különleges vendég érkezett április 8-án a Justh Zsigmond Városi Könyvtárba a közelgő Költészet Napja alkalmából. Ezúttal a többek közt József Attila-díjjal is kitüntetett költő és műfordító Varró Dániel válaszolt a szervezők és a közönség kérdéseire, bemutatva legújabb verseskötetét.

Már gyerekkorában is a versek írása volt, ami meghatározta a Justh Zsigmond Városi Könyvtár április 8-i vendégének, Varró Dánielnek az életét. Ekkor édesanyja volt az, akinek először megmutatta az elkészült műveket, idővel pedig felesége és három gyermeke vette át ezt a pozíciót. Első saját verseskötete 22 évesen, még 1999-ben jelent meg Bögre azúr címmel.

– Akkor még azt mondták, kicsit gyerekesek, ezért gondoltam érdekes lenne gyerekkönyveket is írnom. Ez az ötlet egészen megtetszett, azóta mindig próbálom megtalálni az átmenetet, hogy a gyerekek és a felnőttek is érdekesnek találják ezeket a verses meséket – nyilatkozta a költő.

Életéről és köteteiről mesélt Varró Dániel a közönségnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Varró Dániel látogatását a közelgő, április 11-i Költészet Napja alkalmából szervezte meg a könyvtár. Buzai Csabától, az intézmény igazgatójától megtudtuk, szinte már hagyománnyá vált, hogy a jeles nap alkalmából olyasvalakit hívnak, aki a gyerekek és felnőttek körében is népszerű szerzőnek számít, ami Varró Dánielre tökéletesen igaz. A programok sorozatának itt még nincs vége, április 11-re egy szavalóversennyel készülnek.

A hétfői közönségtalálkozót megelőzően először a gyerekek is megismerkedhettek a szerzővel, a gyermekkönyvtárban.
– Az a tapasztalatom, hogy nagyon szeretik a verseket, rímeket, ritmusokat, ezért egyáltalán nem bántam meg, hogy egy kicsit hamarabb el tudtam jönni. Egyébként sem jártam még Orosházán, ez az első alkalom – tette hozzá Varró Dániel.

Először járt Orosházán a közelgő Költészet Napja alkalmából (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A többek közt József Attila-díjjal is kitüntetett szerzőt a Moly Galerit képviselő Debreczeni Cintia elsősorban legújabb kötetéről, a Szomjas trollról faggatta. Mint kiderült, többféle szempontból is különleges, nem mindennapi figurákkal találkozhatunk a történetek során, nagyrészt a skandináv és kelta folklór szereplői bukkannak fel. Ez persze nem véletlen, hiszen Varró Dániel életében nagy szerepet játszottak az olyan fantasy-regények, mint a Gyűrűk ura, de Finnországban töltött nyaralása során is bőven kapott ihletet.

A Szomjas troll mellett természetesen nem maradhattak ki korábbi kötetei, valamint életének meghatározó pillanatai sem, történeteit végig nagy érdeklődéssel hallgatta a közönség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.