- hirdetés -

Még 2007 decemberében jelölte ki az ENSZ április 2-át az autizmus világnapjának, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrumzavarra. A Székács József Evangélikus Iskolában sem felejtették el a világnapot, a diákok és a tanárok is kékbe öltöztek.

– Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) a világnappá nyilvánítás óta továbbra is arra kéri a tagállamait, tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban – olvasható az Autisták Országos Szövetségének honlapján.

Mint ahogy ismertetik, az autizmus egy olyan állapot, mely eltérő fejlődéshez vezet, agyuk másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat. Az autizmus spektrumzavar kifejezésében a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formáját különböztethetjük meg.

Az udvaron gyülekeztek kékbe öltözve a Székács iskola tanulói (Fotó: iskola)

Érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, de előfordulhat ennek az ellenkezője is, amikor nem elég érzékenyek arra, hogy befogadják a külvilág ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul nagyon megnehezíti a társas kapcsolataikat is.

Pontos oka még nem ismert, de szakemberek szerint genetikai és környezeti hatások kombinációja okozza. A tudomány pillanatnyi állítása szerint nem gyógyítható, létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető, képességeik pedig fejleszthetőek.

A világnapról az orosházi Székács József Evangélikus Iskolában sem feledkeztek meg. A „Ragyogj kéken” kampány keretében a világnapon az iskola diákjai és tanárai is kékbe öltöztek. Reggel minden osztály az osztályfőnökökkel beszélgetett az autizmusról, ehhez kapcsolódó rövid filmeket néztek meg.

A harmadik osztályosok kék virágot ültettek a világnap alkalmából (Fotó: iskola)

Délelőtt 11 órakor pedig az egész iskola a sportpályán gyűlt össze, ahol a 3. A osztályos tanulók a világnaphoz kapcsolódóan kék árvácskákat ültettek az iskola kertjében.
– Diákok és tanárok egyaránt kékbe öltöztek, amivel jelezni szerettük volna, hogy az autisták is olyanok, mint bárki más. Mi sem vagyunk egyformák és tökéletesek – írta tájékoztatójában az iskola.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.