- hirdetés -

Nem könnyű pénzt megtakarítani, főleg, ha kicsi a jövedelmünk és a kiadások mellett kevés pénzünk marad a hónap végén. Ilyenkor sem lehetetlen a megtakarítás.

Mielőtt elkezdenénk a megtakarítást

  • Mielőtt nekivágna a megtakarításnak fontos, hogy ne legyenek adósságai. Ha hitelei vannak, akkor minél hamarabb fizesse ki őket. Ebben akár egy adósságrendező hitel is segíthet.
  • Csökkentse le a kiadásait, csak azt vásárolja meg, amire szüksége van.
  • Hozzon létre egy költségvetést és kövesse azt.

Ha minden hónapban sikerült pénzt megtakarítani, akkor gondolkozzon el azon, hogy milyen távon szeretne megtakarítani. Rövid távon vagy hosszú távon? Vannak olyan megtakarítások, amelyekkel hosszú távon tudja kamatoztatni a pénzét és nincs lehetősége a futamidő előtt kivenni a befektetést, és vannak olyan megtakarítási lehetőségek, amelyek rövid távra is alkalmasak.

1.    Megtakarítási számla

A megtakarítási számla egy könnyen hozzáférhető megtakarítási mód. Bármilyen banknál nyithatunk egy ilyen számlát, és minden hónapban tehetünk fel rá pénzt, amit bármikor kivehetünk.

Általában az infláció mértékével megegyező kamatot kapjuk a pénzünkre vagy sokszor ennél kevesebbet. Nem a legjobb megtakarítási forma. Ez csak akkor lehet jó választás, ha a pénze folyószámlán ülne.

2.      Bankbetét

A bankbetét a megtakarítási számlával ellentétben egy jobb megtakarítási forma, mivel nagyobb kamatot kapunk a pénzünk után, viszont a pénzünk egy bizonyos, előre meghatározott időre le van foglalva. Ez lehet 1, 2 vagy akár 5 év is.

Ha a lekötési idő előtt feltörjük a számlát, vagyis hozzá szeretnénk férni az összeghez, akkor elveszítjük a kamatot, vagy nagyon kicsi kamatot kapunk.

A bankbetét és a megtakarítási számla biztonságos megtakarításnak számít, mivel a pénzünk 100.000 eurónak megfelelő összegig be van biztosítva.

3.      Állampapír

Az állampapír egy nagyon biztonságos megtakarítási forma, és sokak által kedvelt megoldás. Ha állampapírt vásárolunk, akkor mi tulajdonképpen pénzt kölcsönzünk az államnak, aki egy bizonyos idő után kamatosan fogja nekünk visszafizetni.

Ugyanúgy, mint a bankbetét esetén, ebben az esetben sem nyúlhatunk az összeghez, viszont nagyobb kamatot kapunk rá, mint amennyit a legtöbb bank ad bankbetét esetén.

4.      Önkéntes nyugdíjpénztár

A nyugdíjpénztár egy önszerveződő intézmény, amelyet a tagok hoznak létre. Ez akkor jó választás, ha a nyugdíjas évekre szeretne megtakarítani.

Előnye, hogy a befizetés 20%-át vissza lehet igényelni adókedvezmény formájában. Ez éves szinten legfeljebb 150.000 forint lehet. Hátránya az, hogy a nyugdíj korhatárig nem lehet hozzáférni a pénzhez, akkor sem, ha sürgős szüksége lenne rá.

5.      Befektetési alap, részvények

A részvények befektetésnek minősülnek, viszont ezzel is takaríthatunk meg pénzt. A tőzsde hosszú távon mindig növekedik. Ha jó cégek részvényeibe fektetjük a pénzünket, akkor akár meg is gazdagodhatunk. Egy részvényt bármikor eladhatunk, vásárolhatunk, akkor szállunk ki az üzletből, amikor akarunk.

Befektetési alapokba is fektethetjük a pénzünket, ezért nem muszáj jartasak legyünk a tőzsdében. A befektetési alap helyettünk fogja kezelni a pénzt, és olyan részvényeket vásárol, amelyek megsokszorozhatják a befektetést.

Következtetés

Minden megtakarítási formának vannak előnyei és hátrányai. A személyes igényeitől függ, hogy az Ön számára melyik a legkedvezőbb.

A következő kérdések segítenek döntetni a választásban:

Milyen távon szeretne megtakarítani?

Mekkora kockázatot tud bevállalni?

Milyen célból szeretne megtakarítani?

Akár több, különböző módon is takaríthat meg, nem muszáj csak egy megtakarítási formát választani. Például, a pénze egy részét nyugdíjpénztárba fizeti be, egy másik részét részvényekbe fekteti, és a harmadik részét biztonságos bankbetétként helyezi el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.