- hirdetés -

Aktivisták egy csoportja számolt fel egy, a Vásárhelyi út mellett létrejött szemétlerakatot. A hulladék tengerben hihetetlen dolgok rejtőztek, így került elő a bokrok közül befőtt, porcelán és bőrönd is, nem utolsó sorban pedig a Lakodalmas Kuttyogó Dagi Mancival.

Azt, hogy mi is a Lakodalmas Kuttyogó Dagi Mancival, majd a cikk végén eláruljuk, előbb idézzük fel miért is gyűjtötték önkéntesek, aktivisták a szemetet március 30-án.

A Facebookon jelent meg egy felhívás, miszerint egy nagy kiterjedésű szemétlerakatnak intene búcsút Verasztó Petra és Breznyik Zsolt. Ehhez az akcióhoz várták a természetvédőket, természetkedvelőket, vagy egyszerűen csak azokat, akik szemét sérti a szemét.

Verasztó Petra a neveltetésben látja a szemetelés gyógymódját
(Fotó: Rosta Tibor)

Folyamatosan érkeztek a tettre kész orosháziak, mindenkinél kesztyű, zsákok és kertészeti eszközök voltak. Verasztó Petra elárulta, ő már abban a szellemiségben nevelkedett, hogy a szemét nem az utcára való.
– Én azt is felveszem, amit más dobott el és többen csak elmennek mellette. Én ezt láttam anyukáméknál is, engem erre neveltek. Nagyon bántja a szemem. Sajnos Magyarországot én mindig szemetesnek látom – nyilatkozta hírportálunknak Verasztó Petra.

Az első szemétszedő akciót tavaly tavasszal szervezte, akkor a felüljáró alatt tüntették el a hulladékot.
– Ezt követte augusztusban a Szentesi út. Ugyanilyen fás, bokros terület volt, ott is bementünk egészen mélyre az is elég kalandos volt. Átlagosan 8-10 fő szokott jelentkezni a felhívásra, vannak köztük gyerekek is. A közeljövőben szeretnék olyan akciót is szervezni, ahol kifejezetten a gyerekeket szólítom meg, egyfajta oktatási célzattal – mondta az aktivista.
Hozzátette: úgy látja világszintű összefogás jött létre a szemetelés megállítására és a hulladék szigetek felszámolására.

(Fotó: Rosta Tibor)

Breznyik Zsolt szintén aktivistaként volt jelen a szemétszedésnél, ő azonban hivatásából adódóan, mint hulladékgazdálkodási agrármérnök mélyrehatóbban is ismeri a szemetelés globális hatásait. Zsolt elmondta, nem lehet kijelenteni, hogy régebben szemetesebb vagy tisztább lett volna a környezetünk. A szemét állandó, csak a helyszín változik.
– Sokat kerékpározok és van időm feltérképezni a terepet. Bizony vannak olyan területek, ahol mázsaszámra áll a szemét. Itt is találhatunk kommunális hulladéktól kezdve, akkumulátoron és kerékpárgumikon át egészen a bőröndig mindent. Nem tudni ki rakta le az első adagot, de őt valószínű többen is követték – nyilatkozta.

Breznyik Zsolt: A szemét állandó, csak a helyszín változik (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, egy-egy műanyag zacskó, üveg vagy alumínium doboz lebomlásának az ideje több száz évig is eltart. Egy műanyag palack 450 év, az eldobható pelenka 550 év, a műanyag dobozok egy millió év, az üveg pedig 1-2 millió év alatt bomlik le.

Azonban nem csak ilyen szemeteket szórnak szét az utak mentén, vannak, akik építési hulladéktól kívánnak hasonló módon megszabadulni, nem ritkán teherautónyi mennyiségtől. Csak érzékeltetésképp: a szigetelésekhez használt hungarocell anyag szintén majd egy millió év alatt bomlik le.

Breznyik Zsolt kiemelte, ha most nem teszünk a szemetelés ellen, akkor unokáink, dédunokáink és az ő utódaik szenvedik el a következményeket.
– Már pár éve megjelentek a lebomló műanyagok. Az teljesen rendben van, hogy lebomlik, azonban a mikrorészecskék nem biztos, hogy tovább bomlanak. Ez később belekerül az ivóvízbe – ahogy már kimutatták azt is, hogy mikroműanyagok vannak a tengerekben. A patakokból a folyókba, folyókból tengerekbe, majd végezetül az óceánokba jutnak el ezek a mikroműanyagok. Élőlényekben találtak már ilyen mesterséges anyagokat, ezek pedig veszélyt jelentenek környezetre, élőlényekre, emberekre – nyilatkozta.

Az akció egyik ékessége (Fotó: Rosta Tibor)

Az aktivisták összesen negyven zsák szemetet szedtek össze a területen, ezek között volt televízió, HiFi-torony és elemek, valamint a már beharangozott Lakodalmas Kuttyogó kazetta Dagi Mancival. Valószínű szebb időket is látott már a 3X1 kópé elnevezésű formáció albuma, melynek érdekessége, hogy a Dáridóval hírnévre szert tett Galambos Lajos is tagja volt. Ezen a 2001-ben kiadott albumon társelőadóként a megmosolyogtató nevű Dagi Manci is szerepelt. Ki tudja, lehet, hogy egyszer azon a megunt, vagy használhatatlan HiFi-tornyon szólt ez a kazetta is, amely szintén a bokrok között végezte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.