- hirdetés -

A Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a Békés megyében februárban meghirdetett álláshelyek között elsősorban a feldolgozóipar, az építőipar, a kereskedelem, gépjárműjavítás és az adminisztratív tevékenység jelent meg nagyobb létszámigénnyel.

Az Orosházi járásban februárban 1106 fő nyilvántartott álláskereső volt, ez 109 fővel kevesebb, mint az előző év ezen időszakában. A Békés megyében nyilvántartott álláskeresők regiszter adatbázisában februárban 3,7 ezer fő fordult meg, akik között 2183 fő belépőként, 1560 fő kilépőként szerepelt. A belépők között 148 fő először regisztráltatta magát, közülük 93 fő pályakezdőként került nyilvántartásba. E hónapban az előző havinál többen léptek be a regiszterbe és kevesebben léptek ki onnan, így a nyilvántartott álláskeresők zárónapi létszáma az előző hónaphoz képest 623 fővel emelkedett. A nyilvántartott álláskeresők száma 2019. február hónapjának zárónapján Békés megyében 11846 fő szerepelt a nyilvántartott álláskeresők regiszter adatbázisában.

Több mint kétezer új álláshelyet jelentettek be a megyében

A statisztika szerint az Orosházi járásban februárban 469 új álláshelyet jelentettek be. A járási hivatalok foglalkoztatási osztályain februárban 2738 db új munkaerőigényt rögzítettek. Megyei szinten az előző hónapból még rendelkezésre álló ajánlatokkal együtt így összességében 4481 álláshelyre vonatkozó kereslet jelent meg. Ezek közül 1446 pozícióra az adott hónapban megtalálták a munkavállalókat, így a hónap végén 3035 álláshelyre vártak még jelentkezőket. Az állások között továbbra is meghatározó a közigazgatási ágazatban megjelenő munkaerőigények jelenléte. A további nemzetgazdasági ágak vonatkozásában a feldolgozóipar, az építőipar, a kereskedelem, gépjárműjavítás és az adminisztratív tevékenység jelent meg nagyobb létszámigénnyel.

Emelkedett a megyében élők átlagkeresete

Békés megyében 2018-ban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 245 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 163 ezer forint volt. A bruttó és nettó átlagkereset egyaránt 11,8%-kal múlta felül a 2017. évit, a növekedés üteme valamelyest meghaladta az országos átlagot. A keresetek 25,7%-kal alacsonyabbak voltak, mint országosan.

Az országban csökkent az álláskeresők száma

A 2019. februári zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 265, 5 ezer álláskereső szerepelt, ami több mint 13 ezer fős csökkenés az előző év azonos időszakához képest, így 2018 februárjához viszonyítva az álláskeresők száma 4,9%-kal csökkent. Az álláskeresők havi számait vizsgálva az elmúlt 10 évben jelentős csökkenő tendencia tapasztalható, bár az utóbbi három évben az év első hónapjaiban ezt egy nagyon enyhe emelkedés töri meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.