- hirdetés -

Összeült a város képviselő-testülete csütörtök reggel. Összesen 17 napirendi pontról tárgyaltak a képviselők nyílt ülés keretében.

08:40 Kezdetét vette az ülés

Fetser János és Kovács Péter jelezte távollétét, Németh Béla egészségügyi okokból nem vesz részt. A testület határozatképes. Az eredetileg tervezett menetrendet két napirendi ponttal bővítették.

Nyilvános ülésen:

1.)  Tűzoltóparancsnok éves beszámolója a település tűzvédelmi helyzetéről és a kapcsolódó intézkedésekről. Ide kattintva érhetők el a beszámoló részletei.

A megszokott éves beszámolóját tartja az Orosházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság. Ebből kiderül, hogy az orosházi parancsnoksághoz összesen 12 település tartozik, összesen 970005 hektár területen 53554 főért felel. Az orosházi tűzoltókat 349 esetben riasztották, ennek a műszaki mentés adta a legnagyobb részét. Összesen 160 esetben vonultak balesethez. Orosházán is ez az arány figyelhető meg, 187 riasztásból 97 esetben kellett műszaki mentést végrehajtaniuk, 55 esetben riasztották őket tűzhöz és 35 alkalommal volt téves riasztás. A beszámolóból kiderült, hogy leggyakrabban gaz és avartüzek fordultak elő a városban és környékén. Összegezve 2018 átlagos évnek tekinthető, a kitűzött fő feladatokat magas szinten teljesítették.

Bohák János tű. alezredes elmondta, a tűzoltóság maradéktalanul ellátta vállalt feladatát. Felhívta a figyelmet a füstérzékelők otthoni használatának fontosságára. A tapasztalatok szerint életet menthet egy ilyen berendezés és csökkentheti a az ingatlannál keletkező kárértéket is. Kiemelte, tűzgyújtási tilalom van érvényben. A laktanya felújítására szóló pályázati lehetőséggel újra élnek.

Egyhangúlag elfogadta a testület a beszámolót.

2.)  Sportlétesítmény fejlesztésre vonatkozó kérelemhez szükséges támogatói nyilatkozat elfogadása. Az előterjesztés itt olvasható.

Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub beadta igényét a sportági szövetséghez egy birkózó terem kialakítására. A Magyar Birkózó Szövetség olyan projekteket támogat elsősorban, amelyek garantáltan elkészülnek 2020-ig. Eredetileg a Mátrai Stadionhoz tervezték az új létesítményt. Ez azóta módosult, a helyszín az Eötvös iskola udvara lenne, melyet a katolikus oktatási intézmény is támogat. A terem a tervek szerint a város tulajdonába kerülne, a beruházásért viszont az egyesület felel majd. A terem tervezett összértéke az előterjesztés szerint 125 millió forint. A szövetség ajánlott támogatási összege 100 millió forint, míg az önrész 10 millió forint, melyet a város fedez a 2020-as költségvetés terhére.

dr. Szabó Ervin kifogásolta, hogy már csak a megállapodás után vonják be a testületet. Szerinte erről a város lakói semmit nem tudnak. Támogatandónak tartja a csarnok létrehozását, nagy segítség az ott sportoló fiataloknak. Megkérdezte, mi az oka annak, hogy az eredeti helyszín, a Mátrai Stadion megváltozott? Az ellenzéki képviselő szerint meg kellett volna kérdezni az orosháziakat és az önkormányzati képviselőket is, nem kész tények elé állítani őket.

Dávid Zoltán polgármester válaszul elmondta, hogy nem a város döntött a helyszín megváltoztatásáról, hanem az Orosházi Spartacus Birkózó Klub kérése volt. Ezt vették figyelembe elsősorban.

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy a Mátrai Stadion hátsó, kihasználatlan salakos pályája lenne alkalmas. Volt is terv, hogy több sportág kaphatna ott csarnokot, de különböző logisztikai, energetikai okok miatt ez nem kivitelezhető.

Szél Attila az OSBK elnöke elmondta, hogy a Magyar Birkozó Szövetség eddig rosszabb állapotú birkozó csarnokokat újította fel, most jönnek új létesítmények kialakítása. Ebben részesül Orosháza is, ami többek között az évszázados eredményes orosházi birkózásnak köszönhető. Korábban felmerült egy közös csarnok építése a kézilabdázókkal, asztaliteniszezőkkel, de ez meghíusult, amit a Mátrai Stadionhoz terveztek. Indokolva, hogy miért változott meg ez a helyszín elmondta, a szülők is szívesebben viszik be egy belvárosi iskolába a gyermekeiket.

Sára Csaba (Fidesz) megköszönte a frakció nevében az áldozatos munkát, amit az orosházi birkózásért tesznek. Szeretné, ha minél hamarabb elkészülne a csarnok és több ezer fiatalnak nyújtana sportolási lehetőséget.

A vita végén 12 egyhangú igennel elfogadta a napirendet a testület.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

3.)  Tájékoztatás a 2019. évi vízterhelési díjról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

A tájékoztatást meghallgatták és elfogadták.

4.)  Az Orosházi Református Egyházközség és a Jézus Szíve Plébánia 2019. évi támogatása, valamint a kegyeleti közszolgáltatás 2018. évi elszámolása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az előterjesztésben a református-, és katolikus egyházi felekezet nyújtotta be támogatási igényeiket az önkormányzat felé.

Az Orosházi Református Egyházközösség a Lelkészi hivatal és Parókia épületének központi fűtését állítaná helyre, utcai autóbejárót készítene, és belső festést is terveznek. Emellett a Táncsics utcán található gyülekezeti házban a központi fűtés kialakítását, nyílászárók cseréjét, salétromos vakolat cseréjét, valamint a falak festését tervezik. Előbbi 1 300 000 forint, míg utóbbi összesen 1 366 667 forintba kerülne.

A Jézus Szíve Plébánia a régi plébánia felújítására használná a támogatást. Ez magába foglalja a lakások leválasztását, a közművek szétválasztását és felújítását. Ez az tervezet szerint 966 667 forintba kerülne. Emellett a belvárosi katolikus templom felújítása is indokolt már. A tetején található vaskereszt egy villámcsapás miatt elgörbült , emellett a tető és az eresz javítása is szükséges. A munkálatok várhatóan 1 700 000 forintot igényelnek.

A város mind a két egyházi felekezetnek 2 666 667 forintot biztosít erre az évre.

Vita nélkül szavaztak a három határozati javaslatról.

1. 11 igen 1 tartózkodás
2. 11 igen 1 tartózkodás
3. 11 igen 1 tartózkodás

5.)  Döntés könyvvizsgáló választásáról a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft-nél. Az előterjesztés részletei itt érhetők el.

Tekintettel arra, hogy a Petőfi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. jelenlegi könyvvizsgálójának megbizatása lejár, ezért szükséges állandó könyvvizsgáló kapcsán döntést hozni. A PMK állandó könyvvizsgálójának a csongrádi székhelyű V.K.M Könyvvizsgáló és Gazdasági Szolgáltató Kft látta el és a jövőben is ezt a céget javasolja.

Kérdés nem volt, vita nélkül szavaztak 9 igen 3 tartózkodással elfogadta a testület végül a napirendet.

6.)  Ingatlan (altalaj) értékesítés az OVM-Karsai Zrt. részére. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Az OVM-Karsai Zrt. megkereste az önkormányzatot, mely szerint egy városi területen 1993-ban felhúzott ideiglenes tároló jogi helyzetét rendezné. Erre az anyagtárolóra ideiglenes visszavonásig érvényes használati engedélyt kapott a társaság. Az OVM-Karsai Zrt. jelenleg azt szeretné, hogy az ingatlan és a terület is egy tulajdont képezzen, így megvenné  a várostól a telket. Az önkormányzat elvégezte az értékbecslést, végül 1 millió forintot állapítottak meg a szakemberek a telekre, amelyet felkínált a város Zrt. számára.

Név szerint szavaztak:

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: tartózkodik, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Füvesi Sándor: tartózkodik, Horváth József: igen, Lénárt Zoltán: tartózkodik, Lövei Ferenc igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: tartózkodik, Tóth Zoltánné: igen.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

7.)  Az Orosházi Települési Értéktár elmúlt időszakban végzett munkájáról szóló beszámoló, ami erre a linkre kattintva érhető el.

Az Orosházi Települési Értéktár félévente ad számot elvégzett munkájáról. Ebben leginkább a helyi értékeket felsoroló kiadványról volt szó. A projekt mintegy egy millió forintba kerül és a megvalósítás határideje április 30.

Vita nélkül szavaztak, 12 egyhangú igennel fogadták el a napirendi pontot.

8.)  A szociális szolgáltatásokról szóló 10/2015. (III.30.) önkormányzati rendelet módosítása. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Vita itt sincs, 9 igen 3 tartózkodással elfogadta a testület.

9.) Orosháza Város Önkormányzat Egységes Szociális Központ Alapító Okiratának módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

Az intézmény alapító okiratában szereplő engedélyes nevek eltérést mutatnak a hatóság által vezetett – a szociális, gyermekjóléti, és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásába rögzített – engedélyes nevekkel. Így például a Harmónia Klub 5900 Orosháza, Kettőssánc tér 10. és a Fordulat Klub 5900 Orosháza, Kettőssánc tér 10. jelenleg külön sorszám alatt szerepel, melyet alábbiak szerint vonnak össze: Harmónia Klub és Fordulat Klub 5900 Orosháza, Kettőssánc tér 10.

Kérdés és vita most sem volt. Szavaztak, 12 egyhangú igennel elfogadták a napirendet.

10.) Alapító Okiratok módosítása

/I. Orosháza Városi Önkormányzat Gyermek- és Diákélelmezési Intézménye alapító okiratának módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

A felsorolt telephelyek közül törlik az Orosháza, Vörösmarty u. 4. szám alatti telephelyet, feltüntették a Kossuth tér 1. szám alatti telephelyet. Pontosították a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény megjelölését.

/II. Az Orosházi Polgármesteri Hivatal alapító okiratának módosítása. Az előterjesztés itt olvasható.

A Gyermek- és Diákélelmezési Intézménye alapító okiratának módosításával egyidejűleg az Orosházi Polgármesteri Hivatal alapító okiratát is módosítani kell. Az új telephelyek között feltüntették az Orosháza, Vörösmarty utca 4. szám alatti ingatlant és pontosították a szakágazat, valamint a kormányzati funkciók megnevezéseit.

Vita most sem volt, 9 igen és 3 nemmel elfogadta a testület.

11.)  Beszámoló az átruházott hatáskörök 2018. évi gyakorlásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 41. § (4) bekezdése szerint a képviselő-testület – e törvényben meghatározott kivételekkel – hatásköreit a polgármesterre, a bizottságára, a részönkormányzat testületére, a jegyzőre, a társulására ruházhatja át.

Az átruházott hatáskörök gyakorlásáról évente egyszer beszámolót tartanak. A képviselő-testület által a Pénzügyi Bizottságra átruházott feladatok sorában olvasható, a bizottság eredményesen pályázott a helyi értékek megismertetésének és népszerűsítésének támogatására. Pályázatot nyújtott be testvér-települési együttműködés megvalósítására.

Ezt is elfogadta a testület 8 igen, 2 nem és 2 tartózkodással.

12.)  Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés itt olvasható.

A beszámolóban többek között az áll, hogy a képviselő-testület döntése alapján egy harangláb műemléket állítanak fel a Győry Vilmos téren, melyet a városalapítási ünnepségen avatnak fel. A felállításához kapcsolódó dokumentumokat aláírták. Az orosházi önkormányzat a Mezei Őrszolgálat tavalyi évéről szóló beszámolójának elfogadásáról szóló határozatot továbbította az őrszolgálatnak. Ugyanezt megtette a Justh Zsigmond Városi Könyvtár 2018. évi beszámolója és idei munkaterve kapcsán is.

8 igen és 4 tartózkodással elfogadták a napirendet.

09:25

13.)

/I. Éves beszámoló az Orosházi Polgármesteri Hivatal 2018. évi tevékenységéről. Az előterjesztés itt olvasható.

A beszámoló tartalmazza többek között az önkormányzat nyertes TOP-pályázatait, a városban elvégzett felújítási, karbantartási munkák leírását is.

Füvesi Sándor (MSZP) a szociális bérlakásokkal kapcsolatban megkérdezte, hogy 17 lakásra 147 pályázó volt. Ez egy összesített szám, ezt alapul véve egy lakásra 8-9 pályázó jut. Kifogásolta, hogy nem épített egyetlen szociális bérlakást sem a városvezetés és a jelenlegiekkel is rosszul bánik. Megkérdezte, a polgármester, hogy vélekedik korábbi állításáról, hogy fél éven belül minden rászoruló lakáshoz jut.

Dávid Zoltán, polgármester kiemelte, Orosházának a 303 lakásával nem kell szégyenkeznie. A rászorulók, akik igényelnek, fél év alatt lakáshoz jutnak, minden jogos igényt igyekeznek kielégíteni, hogy minél hamarabb megkaphassák.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) szerint máshogy gondolkoznak a város dolgairól. Politikai üres gondolatoknak nevezte Dávid Zoltán szavait. A jobbikos képviselő szerint a pályázók azt érzik, hogy nem jutnak lakáshoz. Az ellenzéki politikus is kifogásolta, hogy nem épültek szociális bérlakások az elmúlt években.

Dávid Zoltán polgármester hangsúlyozta, sokat tesz a város azokért, akik segítségért fordulnak hozzájuk. Újra kiemelte, hogy 303 lakás nem kevés, ennek fenntartása is komoly forrást igényel. A polgármester szerint nem igaz, hogy nem figyelnek az orosháziakra. Fontosnak tartja, hogy a szociális lakások felújítása rendszeres legyen.

Bojtor István, alpolgármester elmondta, hogy a Kisvárosok Országos Szövetségében több javaslatot tettek. Elmondta, jövőre elindul a kis- és középvárosok programja, ennek egyik kiemelt pontja lesz az önkormányzati bérlakások kialakítása. Erre az elmúlt években nem volt pályázati lehetőségek. Az alpolgármester bízik benne, hogy ez a program komolyan fogja támogatni majd.

Füvesi Sándor (MSZP) szerint rossz a feltételrendszere a bérlakásra pályázóknak. Sok a rászoruló, de szegények, akik nem tudnak fenntartani egy lakást, de vannak olyanok is, akik picivel többet keresnek így szintén kiesnek. Ezt is meg kell oldani Füvesi Sándor szerint.

/II. Az Orosházi Polgármesteri Hivatal Szervezeti- és Működési Szabályzatának felülvizsgálata. Az előterjesztés itt olvasható.

Az eltelt egy évben bekövetkezett változtatásokra tekintettel felülvizsgálták a korábbi szabályzatot. A módosított Szervezeti és Működési Szabályzat április 1-től lesz hatályos.

  1. 8 igen 4 tartózkodással elfogadták
  2. 8 igen 2 nem 2 tartózkodás
Fotó: Kecskeméti Krisztina

14.)  Városmarketing Iroda további működtetésére vonatkozó döntések meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

Az önkormányzat megszünteti megállapodását a Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesülettel. A még 2011-ben létrejött megállapodásban az egyesület kötelezettséget vállalt a települési szintű egységes turisztikai rendszer kiépítésére, működtetésére, marketing feladatok ellátására, az éves marketingmunka megtervezésére, koordinálására és végrehajtására. A megállapodást a felek több alkalommal módosították. A testület döntött arról, hogy felmondja a megállapodást a Jövő Építők Turisztikai Desztináció Menedzsment Közhasznú Egyesülettel és megbízási szerződést köt az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltat Zrt.-vel a Városmarketing Iroda (Orosháza, Mikszáth K. u. 2.) fenntartására és működtetésére 2019. április 1-től december 31-ig 5 millió forint + ÁFA megbízási díj ellenében.

Füvesi Sándor (MSZP) tájékoztatót kért azokról a projektekről, pályázatokról, ami összeköti a várost és a Jövő Építők TDM-et, illetve megkérdezte, hogy az egyesület elnöke, Kiss László még mindig a Városüzem alkalmazásában áll-e?

Fejes Róbertné alpolgármester írásban ígért tájékoztatást a projektekről, az utóbbi kérdésre elmondta, hogy Kiss László jelenleg is dolgozik a VÜRT-nél.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) megkérdezte, hogy mi indokolta, hogy most tárgyalják ezt az előterjesztést.

Fejes Róbertné alpolgármester válaszolva elmondta, most volt lehetőség a szerződés módosítására. Úgy gondolták, hogy Kiss László a TDM keretében ellátott feladatait a VÜRT-nél is ugyanígy el tudja látni.

Kiss László, a Jövő Építők TDM elnöke elmondta nem kapott meghívót a bizottsági ülésekre. Továbbá megkérdezte, mi a testületet álláspontja arról a 2023-ig szóló megállapodásról, mely szerint az idegenforgalmi adó 41 százalékát megkapja a Jövő Építők TDM. Az elnök megkérdezte, miért akarja ezt a város egyoldalúan felmondani.

Fejes Róbertné alpolgármester nem tudott válaszolni, hogy miért nem kapott meghívót Kiss László, a többi kérdését az alpolgármester szerint korábban megbeszélték.

8 igennel elfogadta a testület az első határozati javaslatot.

15.)  „Nappali szociális ellátás infrastruktúrájának fejlesztése a TOP-4.2.1-15-BS1-2016-00037 azonosító számú projekt keretében” pótmunkáival kapcsolatos döntés meghozatala. Az előterjesztés itt olvasható.

A város négy szociális klubjának, az Öreg Tölgy, Őszi Rózsa, Reménység és Gyöngyvirág Klub felújításának kapcsán a műszaki ellenőr helyszíni vizsgálata alapján pótmunkákra lesz szükség. Így többek között új álmennyezet készítésre, ajtók és szennyvízcsövek cseréjére az önkormányzat a 2019. évi költségvetésében, fejlesztési hitel terhére bruttó 8.275.450 forintot biztosít.

Füvesi Sándor (MSZP) támogatandó, hogy épül szépüljön a város és a lehető leghatékonyabban használjuk fel az uniós forrásokat. Kifogásolta, hogy a pályázatok nem készülnek el határidőre, az MSZP politikusa szerint rosszul készítik elő ezeket. Nem támogatja az előterjesztést.

Dr. Szabó Ervin (Jobbik) a pótmunka, amit írnak további vizsgálatokat igényel. Név szerinti szavazást kért.

Antal László: igen, Bojtor István: igen, Burka László: nem, Dávid Zoltán: igen, Fejes Róbertné: igen, Füvesi Sándor: nem, Horváth József: igen, Lénárt Zoltán: nem, Lövei Ferenc igen, Sára Csaba: igen, dr. Szabó Ervin: nem, Tóth Zoltánné: igen.

8 igennel és 4 nemmel elfogadták a javaslatot.

Fotó: Kecskeméti Krisztina

10:00 óra – A polgármester 5 perc szünetet rendelt el.

Folytatódott az ülés.

17.) Gyopárosfürdő Termál Kemping fejlesztése és Főtér szivattyúk beszerzése. Az előterjesztés itt olvasható.

A képviselő-testület döntött arról, hogy az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt.-nek a Gyopárosfürdő Termál Kemping területén a 4 db bútorozott faház kivitelezéséhez szükséges bruttó 805.404 forint többletköltséget, és a főtér üzemeltetéséhez szükséges 8 db új szivattyú beszerzéséhez és beüzemeléséhez szükséges 1.500.000 forintot biztosítja a 2019-es költségvetésben.

Kérdés, észrevétel most sem volt. 12 igennel elfogadta a testület a napirendet.






Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.