- hirdetés -

A galambok sokszor nagy piszkot és nem kisebb bosszúságot okozhatnak a lakótelepi lakásoknál. Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy távol tartsuk a bosszantó tollasokat.

A madarak szemtelenkedése és az általuk okozott piszok könnyedén kihozhatja sodrából a panellakásban élőket. A galambok azonban védett állatok és a fészküket nem távolíthatjuk el önkényesen. Ezért összegyűjtöttünk néhány opciót a szárnyasok távol tartásához.

A galambok által okozott piszok könnyedén kihozhatja sodrából a panellakásban élőket (Fotó: Rosta Tibor)

Érdemes a házilag készített eszközökkel kezdeni, ha az erkélyen problémánk van a galambokkal. Ezek a legolcsóbb galambűző ötletek közül valók és könnyedén elkészíthetőek. Színes szalagokat vagy CD-ket is kilógathatunk, bár ez utóbbi problémához vezethet, ha laknak velünk szemben és a visszaverődő fény zavarja a szomszédokat.

Ezek mellett horgászdamillal is próbálkozhatunk, hogy távol tartsuk a tollasokat. Pár centivel a párkány vagy korlát fölé feszítsük ki a damilt több sorban, így a madár nem tud rászállni.

(Fotó: pixabay)

Manapság egyre elterjedtebb a galambháló kifeszítése is a panelekben lakók között. Többféle anyag variáció és rácsméret közül is választhatunk. Amennyiben a földszintnél magasabban lakuk, kifeszítéséhez kérjünk szakmai segítséget.

Sokszor láthatunk szobrokon, régi épületeken is galambriasztó tüskéket. Nem szép látvány és valószínűleg az erkélyen nem is vesszük hasznát, csak esetleg az ablakpárkányokon. Akkor is a tompa végű galambriasztót használjuk, mert azok a tüskék nem ártanak a madaraknak, csak meggátolják őket a leszállásban.

A sort talán a legritkábban használt galambűző módszerek egyikével zárjuk, amely nem más mint a galambriasztó paszta, gél vagy krém. Ezt a megoldást panellakások esetében is használhatjuk. A készítmények íze és szaga is kellemetlen a galambok számára. Előnyére írható, hogy gyógynövényekből készül, nem tartalmaz méreganyagokat, így az állatokra és az emberre is veszélytelen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.