- hirdetés -

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a színes kineziológiai tapaszok, amelyeket már nemcsak sportolókon láthatunk viszont. Pontosan mire jó ez a tapasz és hogyan kell alkalmazni? Kérdéseinkre Furákné Szabovik Renátától kapunk válaszokat.

A kineziológiai tapaszt a 70-es 80-as években egy japán chiropraktőr és kineziológus Kenzo Kase fejlesztette ki. A tapasz az alkalmazott kineziológia elvein alapszik, ezért kapta a Kinesio Taping elnevezést. Természetes pamut alapanyagú, latex mentes erős anyag, amely az egyik oldalán polyacrylat ragasztóval van hullámformában bevonva.

– A ragasztó hőmérsékletre érzékeny, így a felragasztás után a test melegével, illetve dörzsöléssel, simítással „aktiváljuk”. A tapasz a bőr számára jól tolerálható és ezért hosszan viselhető. Az anyag lég- és vízáteresztő, amely nem akadályoz meg a hétköznapi tevékenységeink gyakorlásában. Szélességre három standard méretet különböztetünk meg: 2,5cm, 5cm és 7,5cm, amelyek közül az 5cm széles a legelterjedtebb. A hagyományos tapaszok mellett, alkalmazhatóak különböző speciális tapaszok is – ismertette Furákné Szabovik Renáta diplomás sporttudós, sportterapeuta.

(Fotó: egeszsegkalauz.hu)

Kiemelte: az elasztikus tapasz segítségével elsősorban különböző sérüléseket, sportsérüléseket, valamint egyéb mozgásszervi problémákat látnak el.
– Fájdalmat csillapítunk, javítjuk az ízületekben fellépő mozgástartomány beszűkülését, az izmok aktivitását növeljük, de a nyirok és vérkeringés fokozására is alkalmas. Jelentős a szerepe van a tartásjavításban, illetve bizonyos sportágaknál teljesítményfokozásra is alkalmazható – tájékoztatott.

Furákné Szabovik Renáta felhívta a figyelmet: tilos a használata abban az esetben, ha valaki allergiás a tape-ben lévő anyagokra, kemoterápia, sugárkezelés, ismeretlen eredetű láz, érbetegségek, bőrsérülések esetén, terhességkor nagyon elővigyázatosan alkalmazható a hasi és medencei részen, illetve visszeres területre nem szabad ragasztani. Alkalmazása azonban nem korfüggő.

Mindegy milyen színű?

– A színeknek az erősség, anyagminőség szempontjából nincs jelentősége. Ez idáig nincs bizonyíték az elasztikus tapaszok különböző színeinek speciális hatására. A színterápia megközelítéseit nézve lehet használni például: a kék színt inkább az izmokra, a test színűt az idegekre, a pirosat a meridiánokra – mondta Furákné Szabovik Renáta.

Hangsúlyozta: pszichológiai megközelítés alapján, ha nem akarják ráirányítani a figyelmet egy sérülésre akkor inkább test színűt használnak, illetve abban az esetben, ha van kedvenc színe a páciensnek azt használják, így ő is szívesebben hagyja fent a bőrén és talán ezáltal a hatékonyságot is tudják egy kicsit fokozni.

(Fotó: kinesiologiaitapasz.net)

– A tapasz felhelyezése egy tudomány, amelyhez anatómiai és biomechanikai előképzettség szükséges, és amelyet speciális tanfolyamokon lehet elsajátítani. Sajnos a különböző boltokban egyre többször lehet látni az előre legyártott, CD-vel ellátott tapaszokat, amelyeket bárki megvásárolhat és otthon saját magának tudja felragasztani. Ez egyrészt veszélyes lehet, másrészt az esetek nagy részében nem lesz meg a várt hatása a tapasznak – magyarázta Furákné Szabovik Renáta.

A sporttudós figyelmeztetett: a tapasz felragasztása előtt nagyon fontos a betegvizsgálat, majd a ragasztás előkészítésénél a levágott tapasz mérete, formája, illetve a ragasztás alatt a különböző speciális testhelyzetek beállítása, a tapasz megnyújtása. Amennyiben mindezen szempontok nincsenek figyelembe véve és betartva, úgy a tapasz nem tudja a neki szánt funkciót ellátni.

Zárásként úgy fogalmazott: aki ki szeretné próbálni a tapasz, mindenképpen forduljon szakemberhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.