- hirdetés -

Hiánypótló beruházás kivitelezési munkálatainak végére érnek hamarosan a városban. A száz fő munkavállaló kényelmes elhelyezését lehetővé tevő munkásszálló előnyösen hat Orosháza gazdasági versenyképességére.

A helyi cégek, nagyvállalatok munkaerőpiaci igényeit szem előtt tartva nyújtotta be pályázatát Orosháza Város Önkormányzata a Központi Munkaerőpiac Fejlesztési Programon belül. A projekt teljes költsége meghaladja a 450 millió forintot, melynek hatvan százaléka vissza nem térítendő támogatás. Orosháza-Gyopárosfürdőn egy 1400 négyzetméternyi alapterületű munkásszálló építését kezdték meg tavaly a kivitelező Iványi Építőmester Kft. szakemberei.

A kivitelezés jól halad, a tervek szerint június végén átadják az épületet, melyben 24 apartman-jellegű lakrészt alakítanak ki, száz fő munkavállaló elszállásolását biztosítja majd.

– Az orosházi vállalkozások jelezték igényüket egy munkásszálló megépítésére, ezért az önkormányzat benyújtott egy pályázatot. Egy olyan épületet adhatunk át a közeljövőben, amely megfelel a munkáltatók és a kor elvárásainak – emelte ki a beruházás jelentőségét Dávid Zoltán polgármester, hozzátéve, a létesítménynek köszönhetően a városi cégek eredményesebben csábíthatnak ide munkaerőt.

A megye legiparosodottabb városában az új munkásszálló gazdaságélénkítő hatással bír. Simonka György országgyűlési képviselő szerint a munkásszállóra azért van nagy szükség, mert a városban egyre több vállalkozó jelenik meg, de nem találnak a környékről bejárók és a messzebbről érkező, speciális munkát végző munkavállalók számára elegendő, nem turisztikai árszínvonalon lévő szálláshelyet.

– A probléma áthidalásától azt várjuk, hogy a meglévő gazdasági szereplők tovább erősödhetnek, és újabb ágazatok vethetik meg a lábukat nálunk. Ez rövid időn belül a bérek további emelkedésével járhat együtt – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője.

Jó ütemben halad a kivitelezés, az épületben száz munkavállalót szállásolnak el (Fotó: Rosta Tibor)

Orosháza alpolgármestere, Bojtor István elmondta, Orosházán az albérletpiac telített, nehéz megfelelő minőségű és megfizethető árú albérletet találni. A megye legiparosodottabb városában a szakképzett munkaerőnek nagy felvevőpiaca van, de ezt már a helyi humánerőforrás nem tudja biztosítani a cégeknek.
A szálló működtetésére öt fő munkavállalót alkalmaz majd az önkormányzat, azaz a beruházás új munkahelyeket teremt, továbbá a munkásszálló szolgáltatásait igénybe vevő vállalatok bérleti díjat fizetnek, ezért egy megtérülő projektről beszélünk.

A létesítmény komfortossá és otthonossá tételéhez az önkormányzat mintegy 50 millió forintból biztosítja a berendezést, ágyakat, székeket, asztalokat is vásárolnak. A cél egy mai kor igényeinek megfelelő szálláshely kialakítása, amelynek színvonala inkább mérhető egy apartmanhoz, mint egy hagyományos munkásszállóéhoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.