- hirdetés -

Örökbefogadásra készülő szülőknek tartott nyílt napot az Orosházi Nevelőszülői Hálózat az SOS Gyermekfalu épületében. Az érdeklődők érdekességet, statisztikákat is hallhattak, valamint hasznos tudnivalókkal is gazdagodtak a későbbiekre nézve.

Az SOS Gyermekfalu épületébe érkeztek a nevelőszülőség iránt érdeklődők február 28-án. Az Orosházi Nevelőszülői Hálózat ugyanis nyílt nappal várta az érdeklődőket, ahol hasznos információkat osztottak meg velük.

– Március 20-án Békéscsabán is lesz még hasonló foglalkozásunk. A lényege a toborzás, a prezentációban bemutatott tudnivalókat követően megválaszoljuk az esetleges kérdéseket, ha pedig van azonnali jelentkező, vele csinálunk egy első körös interjút is – tudtuk meg Lőrincz Évától, a hálózat szakmai vezetőjétől.

A nevelőszülői képzés 1983-ban alakult ki Magyarországon, az első SOS Gyermekfalu 1986-ban Battonyán épült meg, melyet 1990-ben a kecskeméti, 1993-ban pedig a kőszegi intézmény követett. Mint kiderült, Orosházán jelenleg 15-en nevelőszülők, akik közül 8-an SOS-ingatlanban végzik tevékenységüket, 7-en pedig Orosházán vagy a környező településen látnak el gyermekeket. A hálózat célja a tájékoztatókkal, hogy ez a kapacitás bővüljön és minél többen válhassanak nevelőszülőkké.

Részletes tájékoztatást kaptak az érdeklődők a nevelőszülővé válás feltételeiről (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nevelőszülők csak azokból a jelöltekből válhatnak, akik már betöltötték 24-ik életévüket, büntetlen előéletük van, nem állnak cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt, valamint személyiségük, egészségi állapotuk és lakáskörülményeik lehetővé teszik az örökbefogadást. Emellett háziorvosi igazolásra és pszichológiai alkalmassági vizsgálatra is szükségük van. Fontosak az életkori adatok, hiszen az előírás szerint 18 évnél kisebb és 50 évnél nagyobb különbségek nem lehetnek a nevelőszülő és az örökbefogadni kívánt gyermek között. A képesítés megszerzése és a döntés előkészítése céljából április 7-én indít, összesen 60 órás tanfolyamot a Nevelőszülői Hálózat.

A törvényi feltételekhez hozzátartozik, hogy egy szülő maximum hat gyerekről gondoskodhat, a lakóhelyi körülmények alkalmasak legyenek, a szoba minimum hat négyzetméteres legyen, amit maximum négy gyermek használhat.

Az érdeklődők ezután feltehették kérdéseiket, melyekhez a Kecskemétről érkező szakemberek és tanácsadók is segítséget nyújtottak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.