- hirdetés -

Mint életünk minden területe, szokásaink, környezetünk, az orosházi piac is gyökeres változások során ment keresztül az elmúlt évtizedekben. A múlt hét végén tartott piacos bál apropóján kezdtünk egy kis múltidézésbe.

Az országos hírű orosházi hetipiac az első világháborút követő gazdasági fellendülés éveiben élte virágkorát és lett híres országhatáron belül és kívül. Az orosházi és a környező, hatalmas Vásárhelyi-pusztai parasztság, termékeit az orosházi heti piacra hozta eladni.

„Ebből adódóan és központi fekvése miatt is elismerten az ország legnagyobb, mezőgazdasági termékeket forgalmazó heti piaca lett. Ennek aztán országosan híre ment, s az élelmes külkereskedők felfedezték Orosházát, kiépítették helyi képviseletüket …” – olvasthajuk Soós Béla, Az országos hírű Orosházi hetipiac című művében.

Kipakolt az üstárus. A háttérben felismerhető az épület (Fotó: id. Soós Béla. Az országos hírű orosházi heti piac)

Az akkori piac központja a mai főtér helyén volt, a medencés, négy kifolyós artézi kúttal, de a mai Táncsics utcán a Rákóczi úton, az Ady Endre utcán is meg voltak a törzshelyei a különböző árusoknak. Csütörtök hajnalonként kocsik, szekerek százai dübörögtek az összes bevezető úton, lovak nyerítését tehénbőgést lehetett hallani. Az orosházihoz nem volt hasonlítható még a kecskeméti, gyulai vásárok forgalma sem, pedig azok csak kétszer voltak egy évben, míg a miénk minden héten megismétlődött.

A piacnak erre az arcára már a legidősebbek sem igen emlékeznek. A mai ötvenes-hatvanas generáció piaca már a csütörtökönként lezárt Könd utcán volt. Középen a csirkepiac, az utca déli oldalán két sor betonasztalon a zöldségpiac, tejpiac, közbeékelődve természetesen az elmaradhatatlan lángosos bódé, az úton pedig két sorban a bazársor népes sátorai.

Ma már így néz ki a piac

Később ez a fajta piac is megszűnt, ismét modernizálódtunk. Mai piacunk, már rég nem az országos hírű orosházi heti piac. Mostani arculatát az 1997-ben átadott vásárcsarnok szabja meg, ahol már nem kell ázni-fázni a zöldségvásárlás ürügyén egy kis tereferére leugró háziasszonyoknak. A csarnok mögötti nagy placc azért még megtelik minden csütörtökön, csakúgy mint a környék minden parkolóhelye. Itt a kinti zöldségpiac mellett főként ruhaneműket nézegetnek a vásárlók és időnként hallható a hűtős és egyéb zacskókat árusító Gyula hangja: piros tojás fehér nyuszi, itt van, megjött Zacskós Gyuszi…..

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.