- hirdetés -

Értékeink megőrzése nemzeti önazonosságunkat erősíti, emelte ki V. Németh Zsolt miniszteri biztos Orosházán, a Petőfi Művelődési Központban megrendezett Értéktár Konferencián.

A Békés Megyei Népfőiskola Alapítvány által életre hívott eseményen V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos a magyar nép nemzeti identitásának megőrzésére hívta fel a figyelmet.


V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A világban jelenleg értékrendek vetélkedése zajlik. Ezeréves értékeket is mellőzni képesek egyes – legfőképpen nyugat-európai – országok. A vita többek között arról folyik, fontosak-e a nemzeti sajátosságok, a nemzetek karakterjegyeinek megjelenítése. Úgy vélem, igen és ennek az egyik lehetősége, hogy értéktárba rendezzük azokat. A települések először a saját értékeiket veszik számba, majd megteszik megyei szinten is. Hagyományaink, természeti értékeink, épített örökségünk elemeinek azonosítására és megismertetésére igényt tart a magyar nemzet. Ez valójában önazonosságunk megerősítése. Méltán lehetünk büszkék értékeinkre – mondta el lapunknak a miniszteri biztos.

Békés megyében a települési értéktárak száma messze meghaladja az ország megyéinek átlagát. Az itt élők fontosnak tartják hagyományaik megőrzését, kultúrájuk ápolását. A hungarikumokról szóló törvény biztosít teret és kötelezi is a megyei önkormányzatokat értéktárak működtetésére. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke ismertette, azok az értékek, melyeket megyei értékeknek nevezünk, valójában nemzetiek. A megyében 52 települési értéktár bizottság alakult meg, több mint ezer helyi értéket vettek számba. Ezen felül működik a megyei értéktár, jelenleg 52 értékünk szerepel ebben a listában.

– A helyi és a megyei identitás megerősítésében és megőrzésében látom a Békés Megyei Értéktár szerepét. Az értékek lajstromba vételének gazdaságfejlesztési szerepe is van. Egy pályázat keretén belül települési értékekre épülő kistermelői piacot kívánunk szervezni, egy úgynevezett „megyei brand-et” kialakítani. Utazópiaccal bővítenénk a kistermelők kereskedelmi lehetőségét. Békés megye az ország éléstára. A magyar, illetve az itt élő nemzetiségeink magas színvonalú kultúrájának egymásra hatása is hozzájárult egy közös, elismerésre méltó megyei identitás kialakulásához – fejtette ki Zalai Mihály elnök.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Értéktár Bizottság Agrár- és Élelmiszergazdaság Albizottságának alelnöke szerint ugyan nehéz megállapítani egy-egy települési érték, vagy hungarikum keresletének változását azt követően, hogy az adott termék, érték azzá vált, viszont mindenképpen érdemes azt megőrizni a maga jellegzetességeivel, hagyományaival.

A mezőhegyesi Békés megye legnagyobb helytörténeti gyűjteménye. Kiemelt figyelmet fordítottak többek között a cukorgyár és a ménesbirtok történetének megőrzésére, a helyi szakképzés hagyományainak ápolására. Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Települési Értéktár Bizottság elnöke mutatta be a nóniusz lófajtát, mint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság ékkövét.

– Ősi hagyományokon alapuló helyi jellegzetesség, tápláló édesség, reformélelmiszer, vitaminbomba – foglalta össze tömören az orosházi búzacsíramálé ismérveit Tóth Bálint hagyományőrző. A csíráztatott búzából sütéssel készült édességet századok óta fogyasztják ezen a vidéken. Egészséges, tipikus orosházi népi étel. Eredetét tekintve valószínűsíthető, Zombáról hozták magukkal ideérkező őseink.

Az orosháziak a csíramálén túl számos különleges értéket adtak a világnak. Horváth József, az Orosházi Települési Értéktár Bizottság elnöke kiemelte, a helyi értéktár jelenleg több mint negyven elemmel büszkélkedik. Ide sorolható például a búzacsíramálé, az orosházi kenyér, kolbász, kulcsos kalács, a nyolc tojásos száraztészta, az orosházi kacsa- és libamáj, az üvegipar, Mokry Sámuel, Justh Zsigmond, Thék Endre élete és munkássága. Az elnök elmondta, a helyi értékek megismertetése fontos feladat, hiszen múltunk sok esetben a további fejlődésünk alapját jelentheti.

A konferencia végén a legtöbb orosházi értékkel első kézből ismerkedhettek meg a vendégek a meghívott helyi kiállítók, termelők, forgalmazók kínálatából.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.