- hirdetés -

A Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete települt ki február 13-án, a reggeli és délelőtti órákban a GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakképző Iskola és Kollégiumba. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, hiszen a 18. életévüket már betöltő diákok és tanáraik közül is sokan döntöttek úgy, hogy segítenek.

A szokottnál is többen gyülekeztek február 13-án a GYSZC Kossuth Lajos Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium földszintjén. Az intézménybe ugyanis, első alkalommal a Magyar Vöröskereszt Orosházi Területi Szervezete települt ki és szervezett véradást az iskola tanulói, illetve tanárai számára

Megtudtuk, hogy ugyan először keresték meg a Kossuth-iskolát, mégis nagyon pozitív volt a hozzáállás, ezért sem a Vöröskereszt, sem az intézmény nem zárkózik el attól, hogy később újabb hasonló kezdeményezésen vegyenek részt közösen. Így újabb intézmény csatlakozhatna a Táncsics Mihály Gimnáziumhoz, ahol az elmúlt években az őszi és tavaszi félévek során is szerveztek véradást.

– Nagy örömünkre szolgált, hogy gondolt ránk és megkeresett minket a Vöröskereszt. Tudtuk, hogy más intézményekkel is van kapcsolatuk ezen a téren és ezt szerették volna bővíteni. Reméljük sikerrel járunk és évente, vagy akár félévente meg tudjuk ismételni – nyilatkozta Kissné Lenkei Diána, az iskola igazgatóhelyettese.

Sokan szerettek volna segíteni a 18 éven felüli diákok közül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A véradás természetesen szabályokhoz volt kötve, az iskola tanulói közül csak azok vehették részt benne, akik már betöltötték a 18. életévüket, rendelkeznek érvényes TAJ-kártyával, valamint testsúlyuk meghaladja az ötven kilogrammot. Ennek ellenére sokan vállalkoztak, hogy segítsenek, féltávnál már ötven főnél is több véradót számoltak össze.

– Fontosnak tartom, hogy mindenki adjon vért, akinek lehetősége van rá, hiszen sosem tudhatjuk, hogy mikor lehet rá szüksége valakinek. Nekem ugyan személy szerint ez volt az első véradásom, de biztos, hogy nem az utolsó. Semmi probléma nem volt, még szédülést sem éreztem utána – mesélte Mészáros Erik.

Az ötlet sikere és a diákok érdeklődése miatt így nem kizárt, hogy rövid időn belül ismét kitelepített véradás helyszínéül szolgálhat a Kossuth-iskola.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.