- hirdetés -

Szakmai megújulásának újabb állomásához érkezik az SOS Gyermekfalvak. Többek között csökkentik az egy nevelőszülői családban elhelyezhető gyerekek számát, párhuzamosan növelik a nevelőszülői létszámot, emellett költségcsökkentést is végrehajtanak. A változás az orosházi nevelőszülői családokat is érinti.

Az SOS Gyermekfalvak Magyarországnak 2020 év végére önfinanszírozóvá kell válnia.
– Ennek oka, hogy a nemzetközi SOS olyan országok támogatására csoportosítja át a forrásokat, amelyek nálunk lényegesen rosszabb gazdasági-társadalmi helyzetben vannak. Magyarországon hozzájuk viszonyítva kedvezőbbek a körülmények. Mind az állam a költségvetési támogatáson keresztül, mind a helyi társadalom az adományain keresztül jobb feltételeket teremt a gyermekvédelem számára. Ugyanakkor tény, hogy kevesebb pénzből fogunk gazdálkodni és ez a nevelőszülőktől is nagyobb áldozatot követel majd – kezdte a tájékoztatót Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

Az integráció jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását (Fotó: illusztráció)

A nevelőszülői családok Orosházához hasonlóan a következő években Kőszegen és Kecskeméten is fokozatosan integrált lakókörnyezetbe kerülnek, nem SOS-es családok mellé.

– Az együttélésnek ez a formája, az integráció jobban támogatja a gyerekek társadalmi beilleszkedését és későbbi boldogulását. A családok továbbra is megkapják ugyanazt a szakmai segítséget, amit eddig, csak területileg nem lesznek közvetlenül egymás mellett. Az orosházi területen élő nevelőszülőkkel viszont ezeknek a változásoknak a nagy részét már végrehajtottuk – ismertette az ügyvezető.

Kétirányú a változás

Megtudtuk: a változásnak két iránya van. Egyrészt az alapítvány hosszú távú pénzügyi fenntarthatósága miatt költségcsökkentéseket kell végrehajtaniuk, ennek egyik lehetséges módja, hogy saját ingatlanban élő nevelőszülőkkel dolgoznak együtt.

– Másrészt folyamatosan fejlesztjük és átalakítjuk szakmai folyamatainkat annak érdekében, hogy a gyerekeket a legmagasabb szakmai standardok szerint tudjuk ellátni. Az SOS évek óta készül az átalakításra, annak számos pozitív hozadéka is lesz a nevelőszülői családokra nézve, például a gyermeklétszám csökkenése. Az átalakulást fokozatosan valósítjuk meg, az orosházi családokkal átbeszéljük a lépéseket, figyelembe vesszük igényeiket, lehetőségeiket és a családok és gyerek sorsát. Megadunk minden segítséget a családoknak, hogy könnyebben átmenjenek ezen az időszakon – magyarázta Kiss Gergely.

A jövőben csökkenteni fogják a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek számát (Fotó: illusztráció)

Az SOS ingatlanjaiban jelenleg lakó nevelőszülői családoknak többféle alternatívát kínálnak: saját házukba, lakásukba költözhetnek, de saját döntésük alapján akár továbbra is bérelhetik az SOS ingatlanokat is. Az alacsony kihasználtságú, költséges ingatlanokat értékesíteni fogják, az abból származó bevételt pedig teljes mértékben a magyarországi SOS-ben élő gyerekekre fordítják.
– Jelenleg is az SOS-családok több mint fele saját házában neveli a gyerekeket. A családokkal egyenként egyeztetünk, és arra törekszünk, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg közösen a számukra – fogalmazott Kiss Gergely.

Továbbra is várják a nevelőszülőket

Jelenleg is keresnek nevelőszülőket, akik saját ingatlanukban gondoskodnának az SOS-be került gyerekekről.

– Az átalakulás nem lesz hatással az SOS Gyermekfalvak munkájának szakmai színvonalára. A jövőben is közel négyszáz gyermekről gondoskodunk majd. Mivel azonban csökkentjük az egy családnál elhelyezett gyerekek számát, értelemszerűen több nevelőszülőre lesz szükségünk. Orosháza esetében olyan nevelőszülő jelölteket keresünk, akik Orosházán vagy 60 kilométeres körzetében élnek, és szívesen gondoskodnának otthonukban gyerekekről – ecsetelte az ügyvezető igazgató.

Felhívta a figyelmet arra: Aki nevelőszülőnek szeretne jelentkezni saját ingatlanával, rendelkeznie kell száraz, tiszta, fűthető lakással, külön gyerekszobával, gyerekenként legalább 6 négyzetméter térrel.

– A törvényileg meghatározott létszám jelenleg öt fő, de testvérpár esetében ettől el lehet térni, így akár 5-7 gyerek is kerülhet egy családba. A jövőben egy családban átlagosan 3-4 gyermek fog nevelkedni, de továbbra is szem előtt tarjuk, hogy a testvéreket ne szakítsuk el egymástól – magyarázta Kiss Gergely.

Gondoljunk csak bele, hogy mennyi feladatot ad a szülőknek már két gyerek nevelése is, a különórákra való szállítástól kezdve a szülői értekezleteken keresztül a sokszor párhuzamos anyák napi ünnepségekig. A gyerekek ráadásul számtalan traumát hoznak magukkal, nehéz terheket cipelnek, ami miatt még több odafigyelést, türelmet és törődést igényelnek. Kevesebb gyerek mellett ez könnyebben megvalósítható – mondta az ügyvezető igazgató.

Zárásként kitért nyílt napjukra, ahol lehetőség lesz találkozni nevelőszülői tanácsadókkal, és első kézből informálódhat mindenki. Ennek időpontja február 28. 10 óra, helyszíne Orosházán a Bajcsy-Zsilinszky utca 11. szám alatti irodaépületük.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.