- hirdetés -

A trombózis egy alattomos betegség, évente több áldozatot is szed. Ez azonban könnyen megelőzhető lenne, ha az érintettek időben keresnék fel orvosukat. A felismerésről, megelőzésről és annak fontosságáról dr. Bozsár Stefániával beszélgettünk.

Trombózis során az érpályában a vérlemezkék összecsapódása és a véralvadási rendszer aktivációja révén vérrög képződik. A betegségnek két alapvető fajtája van, az artériás és a vénás trombózis.

– A felületes vénás, mint az elnevezése is mutatja felületesen, bőr alatt futó vénákban, visszér betegség, lokális gyulladás, valamint bőrbetegség miatt alakulhat ki. Fájdalmas, vörös, meleg tapintatú rögös érszakasz, esetleg csomó látható, többnyire az alsó végtagon. A mélyvénás trombózis esetében az izmok között, csontok közelében futó vénákban alakulhat ki, legtöbbször a comb, a térdhajlati, illetve a lábszár és kismedencei vénákban. A mélyvénás trombózis Embolus veszélyes, azaz embóliát okozhat – tudtuk meg dr. Bozsár Stefániától.

Dr. Bozsár Stefánia: fontos a prevenció (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, a mélyvénás felső végtagban ritka. Belső szervek vénáiban az adott szerv keringési zavarát okozza.
–Tüdőembóliáról akkor beszélünk, ha a vénákban kialakult vérrögből kisebb-nagyobb darabok leszakadnak és elsodródnak. A tünet az embolus nagyságától és a lezáródott ér vérellátási területétől függ – vázolta.

A trombózisnak több tünete ismert, mint az érintett alsó végtagban feszülő, húzó jellegű fájdalom, duzzanat – körfogat különbség az ellen oldalihoz képest – melegségérzet, nyomásérzékenység, fénylő, kékes-vörösen elszíneződött bőr, lábfej visszafeszítésekor jelentkező lábikra fájdalom, ezekhez esetleg láz, pulzusszám emelkedés is társulhat. A tünetek hiánya azonban nem zárja ki a jelenlétét. A tüdőembólia tünetei a mellkasi szúró fájdalom, száraz ingerköhögés és légszomj.

A betegség előidézői lehet az elhízás, a dohányzás, tartós immobilizáció, azaz tartós mozgásmentes élet, súlyos visszér betegség, rosszindulatú daganat – főleg hasban, kismedencében –, örökletes véralvadási zavarok, sérülések, sebészeti beavatkozások, szívelégtelenség, de kiváltó ok lehet még a terhesség és a fogamzásgátló tabletta szedése is. Az utóbbi örökletes véralvadási zavarral, dohányzással vagy visszér betegséggel együtt hajlamosít a trombózis kialakulására.

Az időben észlelt trombózis kezelhető, azonban a tünetek figyelmen kívül hagyása akár végzetes is lehet.
– Amennyiben a mély vénákban kialakult vérrög egy része vagy egésze leválik az érfalról, elsodródik és a jobb szívfélen át a tüdőverőérbe kerül, akkor a legrosszabb is bekövetkezhet. Legtöbbször a jobb oldali tüdő artériában és a kisebb szegmentális ágakban akad fent a vérrög, azonban ha a fő tüdőverőér vagy mindkét tüdő artéria kiterjedten érintett, a betegség fatális kimenetelű lehet – nyilatkozta dr. Bozsár Stefánia.

Egy hosszú repülőút után kialakult trombózis (Fotó: Science Photo Library /Dr. P. Marazzi)

Az, hogy mely korcsoportnál jelentkezhet leginkább a betegség rizikófaktor függő. Az idősebb, kevéssé mobilis, több társbetegséggel bíró korosztályban több esettel találkoznak az orvosok. Dr. Bozsár Stefánia kiemelte, a dohányzás elterjedése, illetve a fogamzásgátlók szedése miatt a fiatal nők is igen veszélyeztetett réteget alkotnak.

– A tüneti kezelés mellett az oki kezelés is fontos, amennyiben a kiváltó okot sikerül megtalálni. Felületes trombózis esetében gyulladáscsökkentővel, mobilizálással és kompressziós harisnya viselésével kezelhető a betegség.
Míg mélyvénás trombózis esetében a kezelés csak kórházban történhet. Néhány napos ágynyugalmat követően LMWH kezelés, majd tablettás véralvadásgátló szedése következik. Ezzel együtt harisnya viselése, valamint gyógytorna szükséges. A kezelés időtartamát a trombózis kiterjedése, elhelyezkedése és az egyéb társbetegségek megléte együttesen határozza meg. Ezáltal a kezelés lehet fél év, egy év, de akár élethosszig tartó – ecsetelte a belgyógyász.

A betegség kialakulásának lehetősége jelentősen csökken a dohányzás elhagyásával, a fogamzásgátló tabletta mérlegelésével egyéb rizikófaktor megléte esetén, visszér esetén kompressziós harisnya viselésével és illetve vénafal erősítő készítmények szedésével.

A mélyvénás trombózis és a tüdőembólia a kórházi tartózkodás alatti megbetegedés és halálozás egyik legfőbb oka. Emiatt a súlyosan beteg, tartósan ágyban fekvő vagy műtéten átesett betegeknél a prevenció nagy hangsúlyt kap.
– Általános népegészségügyi szűrés nem indokolt, azonban fiatal trombo-emboliás eseményen átesett betegeknél, illetve akinek családjában örökletes véralvadási defektus előfordult, célszerű laboratóriumi vizsgálatot végezni az örökletes thrombophiliák, azaz trombózishajlam kizárása céljából – zárta dr. Bozsár Stefánia.

Trombózis esetében kiemelten fontos a megelőzés, a kialakulás elősegítésében szerepet játszó szokások kiiktatása, ezáltal életeket menthetünk meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.