- hirdetés -

Alig telt el két hét az évből, máris 350 lakástűzhöz riasztották Magyarországon a tűzoltókat, amiből 11 halálos kimenetelű volt. Télen átlagosan harminc lakástűz keletkezik naponta szerte az országban, melynek oka, hogy a hidegben többet tartózkodunk otthon, gyakrabban főzünk és fűtünk.

2019-ben eddig 26-an sérültek meg lakástűzben, 11 emberen pedig már nem lehetett segíteni. Az adventi időszakban is gyakori a lakástűz, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is arra figyelmeztetett tavaly is, hogy minden hőforrástól legalább másfél méteres távolságra állítsuk fel a karácsonyfát. Tavaly decemberben is mintegy félezer esetben kellett kivonulniuk a tűzoltóknak.

A legtöbb ilyen esetnél egy-két négyzetméteren pusztítanak a lángok, de naponta három-négy otthon teljesen megsemmisül a tűz következtében. A Békéscsabai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság közleménye szerint a lakástüzek és az ebből keletkező sérülések megelőzhetőek lennének néhány egyszerű szabály betartásával.

A sérüléseket csak a legritkább esetben okozzák a lángok, a lakástüzek többségében a mérgező füst belégzése okozza a tragédiát. Egy jó minőségű, akár tíz évig működő füstérzékelővel mindez megelőzhető lenne, hiszen 85 decibeles hangerővel jelzi a még kezdeti stádiumban lévő tüzet is, amikor még könnyen meg lehet azt fékezni.

Gyakran vonulnak a decemberi és januári időszakban lakástüzekhez a tűzoltók (Fotó: Rosta Tibor)

A statisztikák szerint többnyire egyedül élő, idős emberek vesztik életüket a lakástüzek során, akik gyakran elalszanak főzés vagy dohányzás közben, így olyan szintű füstmérgezést szenvednek, ami az életükbe kerül. Ideális ajándék lehet számukra is egy füstérzékelő, amely a hangos sípolásával még a legmélyebben alvó embert is fel tudja ébreszteni. Hasonló probléma, ha a tűzhelyen vagy a sütőben felejtjük az ételt, ezért érdemes főzés közben az ébresztőt beállítani, hogy ne feledkezzünk meg a készülő ételről.

Egy normál füstérzékelő viszont a konyhában készülő étel párájától is beindulhat, a fürdőszobába és a konyhába így kombinált hő- és füstérzékelőt érdemes telepíteni. Továbbra is sokan vesztik életüket a dohányzás során keletkező tűzben. Ha mindenképpen a lakásban akar rágyújtani valaki, semmiképpen se ágyban tegye, hiszen ezzel csökken az esélye, hogy előbb aludjon el, mint a cigaretta.

Elektromos zárlat miatt ugyancsak keletkezhet tűz. Ezért fontos, hogy otthonunk elektromos rendszerét mindig felkészült szakember telepítse és ellenőrizze, a házilagos megoldások ugyanis komoly kockázatot jelentenek. A hajvasalót, a hajszárítót, kávéfőzőt vagy mobiltöltőt, tehát olyan eszközöknek, melyeknek nem kell egész nap feszültség alatt lenniük, ne tartsuk áram alatt! Ezzel nem csak a saját épségünket óvjuk meg, hanem a környezetünkért is teszünk. Sérült vezetéket vagy hibás hosszabbítót és elosztót pedig semmilyen esetben sem szabad használni!

Az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltségtől megtudtuk, illetékességi területükön leginkább a fűtési szezonban, tehát az október és a következő év márciusa közötti időszakban fordulnak elő gyakrabban lakástüzek. Számuk évről-évre változó tendenciát mutat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.