- hirdetés -

Már 315 ezernél is több vállalkozó választotta a katát, Magyarország legegyszerűbb és legnépszerűbb adózási formáját – írja a kormany.hu.

A kisvállalkozók az eddigi kedvezmények mellett újabb köztehercsökkentéssel is számolhatnak az idén, hiszen január 1-től nyolcról tizenkétmillió forintra emelkedik az alanyi áfamentesség választásának értékhatára, vagyis nem kell áfát felszámítaniuk és fizetniük – jelentette be Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a napokban minden katás vállalkozó elektronikus formában tájékoztató levelet kap a kedvező változásokról az adóhivataltól.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a kormány több speciális adózási formát kínál a vállalkozásoknak, amelyek – az adócsökkentés politikájának köszönhetően – egyre kedvezőbbé válnak. Emlékeztetett, hogy 2017-ben megduplázódott a kata bevételi határa, hatmillióról tizenkétmillióra. A kisvállalkozókat érintő könnyítések idén is folytatódtak: négymillió forinttal – tizenkétmillió forintra – nőtt az általános forgalmi adó (áfa) alanyi mentességének az értékhatára. Az alanyi adómentes vállalkozásnak – főszabály szerint – nem kell áfát felszámítania és fizetnie, valamint áfa bevallást sem kell benyújtania – részletezte a miniszter.

Varga Mihály emlékezetett: az adórendszer fejlesztését ösztönző kormányzati lépéseknek köszönhetően Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó, a harmadik legalacsonyabb a személyi jövedelemadó, valamint több kedvező adózási forma is elérhető a vállalkozások számára. Emellett az adóhivatal már harmadik éve készíti el a magánszemélyeknek a személyi jövedelemadó-bevallását, a cél az, hogy a vállalkozások adminisztrációs terhei is csökkenjenek.

Varga Mihály ismertette, hogy a kata 2013-as bevezetése óta Magyarország legnépszerűbb adófajtájává vált, köszönhetően annak, hogy havi 50 ezer forint befizetésével a vállalkozó megszabadul a társasági- és személyi jövedelemadó, a járulékok és a szociális hozzájárulási adó terhétől is. Az adózási forma amellett, hogy a legnagyobb megtakarítást biztosítja a vállalkozások számára és drasztikusan csökkenti az adminisztrációs feladatokat, még rendkívül rugalmas is. Az alanyi mentességet választó katásoknak 2019-ben mindössze egyetlen nyilatkozatot kell benyújtaniuk, de azt is majd csak 2020-ban – közölte a miniszter.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.