- hirdetés -

Szombaton és vasárnap nagyobb forgalomra számíthatnak a főbb tranzitútvonalakon közlekedők. Emellett havazás is várható.

A meteorológiai előrejelzések alapján a péntek késő délutáni óráktól északnyugat felől kiterjedt havazás kezdődik. Szombaton újabb havazás várható, de a Dunántúl nyugati felében a havat havas eső, eső váltja fel. Vasárnap pedig már csak elszórtan fordulhat kisebb havazás.

Az ünnepeket követően az elmúlt évek tapasztalatai alapján várhatóan szombaton és vasárnap a főbb tranzitútvonalakon, elsősorban az M1-M0-M5-ös, és az M1-M0-M3-as szakaszon, a Nyugat-Európába visszatérő munkavállalók miatt a szokásosnál is nagyobb forgalomra és így telítettebb sávokra számíthatnak az arra közlekedők.

A társaság munkatársai a következő napokban is 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a feladatokat (Archív fotó: Rosta Tibor)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei téli üzemeltetési időszakban a mai napig közel 62 ezer tonna sót és több mint 3,6 millió liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a 32 ezer kilométeres országos közúthálózatra.

A társaság munkatársai pedig a következő napokban is 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint először az autópályákon, autóutakon és főutakon, kezdik meg, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

Figyeljünk magunkra és egymásra az utakon (Fotó: Rosta Tibor)

Az intenzívebb havazással együtt a Dunántúlon a szél is felerősödhet, ami hófúvásos szakaszokat is eredményezhet. A téli hóeltakarításban és síkosságmentesítésben dolgozó nehézgépjárművek fordulóköre átlagosan 2–5 óra, ezen időszak alatt a várható időjárástól függően akár újabb jelentősebb mennyiségű friss hó is kerülhet a burkolatra, vagyis újabb és újabb beavatkozást kell végeznie a munkagépeknek, amíg a havazás el nem áll, addig pedig téliesebb útviszonyokra és lassabb haladásra kell a közlekedőknek felkészülni.

A közlekedőktől azt kérik a szakemberek, hogy a havazásban érintett területeken még utazás előtt tájékozódjanak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon, az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.