- hirdetés -

Véget ért a téli szünet, újra a tanulásé a terep. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjait kérdeztük, hogyan töltötték az ünnepeket, a végzősök azt is elárulták, hol terveznek továbbtanulni a 2019/2020-as tanévben .

A téli szünet elmúltával újra megteltek tanulókkal az iskolapadok január harmadikán. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola nebulói szívesebben maradtak volna otthon még pár napot, de sokan várták már, hogy ismét barátaik körében legyenek.

Furák- Szabovics Tessza (Fotó: Rosta Tibor)

Furák-Szabovik Tessza 4.a osztályos tanuló is szívesebben maradt volna családja körében még pár napot. Ahogy fogalmaz: Tízes skálán ötösre értékelné azt, hogy mennyire várta az iskolát.
– Nagyon jól telt a szünet, sok mindent kaptunk karácsonyra. A legnagyobb ajándékom egy Xbox One S, hozzávaló játékokkal. Ezek közül a kedvencem a Minecraft – mesélte Tessza.

Major Lénárd (Fotó: Rosta Tibor)

Major Lénárd elárulta, sokat játszott a szünetben, jutott ideje arra is, hogy unokatestvéreivel jókat szórakozzanak.
– Jó volt a szünet, még kicsit maradtam volna otthon. Nem nagyon vártam, hogy újra iskolába kelljen jönni, még kicsit a szünet hatása alatt vagyok. Nehéz volt az első nap felkelni – ecsetelte Lénárd.

Szilasi Dorina (Fotó: Rosta Tibor)

Szilasi Dorina a szilvesztert élvezte legjobban a téli szünetben.
– Szentetornyán töltöttük a szilvesztert, ahol sok mindent lehetett nyerni, mi is szerencsések voltunk. Karácsonyra sok ruhát kaptam, nagyon örültem nekik – mesélte Dorina.

Hangyási Jázmin (Fotó: Rosta Tibor)

Hangyási Jázmin örömmel sorolta a sok ajándékot, amit a karácsonyfa alatt talált, de a szilveszteri élményeit is megosztotta velünk.
– Szilveszterkor a barátnőimmel voltam. Nagyon jól éreztük magunkat, sokat nevettünk együtt. Kár, hogy már elkezdődött a tanítás, de jó újra látni a barátaimat és a tanító nénit – nyilatkozta Jázmin.

Duray Bori Anna(Fotó: Rosta Tibor)

Duray Bori Anna leginkább azt élvezte a szünetben, hogy együtt lehetett családjával.
– Örülök, hogy együtt voltunk a családommal. A szilvesztert is együtt, Baján töltöttük. Vártam már, hogy elkezdődjön az iskola, bár sokkal jobb volt otthon lenni – mondta Bori Anna.

Továbbtanulás előtt

A központi intézmény nyolcadikos tanulói számára izgalmas félév következik. Pár hónap és kiderül, kit melyik középiskolába vettek fel. A végzősök a szüneti élményeken túl megosztották az OrosCafé-val azt is, hol szeretnének továbbtanulni.

Püspöki Lea (Fotó: Rosta Tibor)

Püspöki Lea Orosházán szeretne továbbtanulni. Célja, hogy a Táncsics Mihály gimnáziumban töltse az elkövetkező négy évet.
– Nem annyira jó érzés újra az iskolapadban ülni, a továbbtanulás izgalmasabb. Most jön a felvételi előtti hajrá. A Táncsics gimnáziumban szeretném folytatni a tanulmányaimat, mégpedig biológia szakon. A jövőben fogorvos szeretnék lenni, ezért választottam ezt a szakot. Vegyes érzelmeim vannak a bekerüléssel kapcsolatban, de bízom a legjobbakban – nyilatkozta Lea.

Pentz Fanni (Fotó: Rosta Tibor)

Pentz Fanni élményekkel gazdagodva kezdte meg a félévet. A karácsonyt Siófokon, édesapjánál töltötte, még az iskolába is jó kedvvel érkezett. Vágya, hogy egyszer jogi pályán dolgozhasson, ezért nem sokat gondolkodott a középiskola kiválasztásával.
– Egyelőre jól érzem az iskolában, jó kedvvel indultam el otthonról. Ami a továbbtanulást illeti én is a Táncsics gimnáziumba adtam be a jelentkezésemet humán tagozatra. Jogot szeretnék az egyetemen tanulni, a humán tagozat pedig tökéletes alapot ad. Az esélyeimet közepesre értékelném, nem tudom eldönteni, hogy mire számítsak. Remélem sikerül – mesélte Fanni.

Őze Boglárka (Fotó: Rosta Tibor)

Őze Boglárka szintén jó kedvvel érkezett a félév első tanítási napjára. Az idegennyelvek nagy kedvelőjeként a megyeszékhelyet választotta továbbtanulás céljából.
– Az Andrássy Gyula Gimnáziumban szeretnék továbbtanulni eurofakt osztályban, ahol emelt szinten oktatják az idegennyelveket. Mivel nem tudom még, hogy milyen pályát válasszak magamnak, úgy gondoltam egy másik nyelv magas szintű elsajátításával több esélyem lesz válogatni a későbbiekben – vázolta Boglárka.

Aminné Móricz Márta az intézmény pályaválasztási felelőse elmondta, javában zajlanak a felvételi előkészületek.

– A gyerekek decemberben már leadták a központi írásbelire a jelentkezési lapot. Ez magyar és matematika tantárgyakat takar. Az írásbelit január 19-én írják meg a diákok, februárban pedig a végleges továbbtanulási papírokat fogják elküldeni – nyilatkozta Aminné Móricz Márta.

(Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, szeretnék helyben tartani a diákokat, de azon növendékeket is támogatják, akik máshol tanulnak tovább.

Jelenleg a hetedik osztály év végi és a nyolcadik évfolyam félévi eredményeiből áll össze a diákok vitt pontja. Ezen felül számít a központi felvételin szerzett pont és a megjelölt szakon emelt szinten oktatott tárgyból – mint a biológia vagy idegennyelv – szerzett pont, de vannak olyan középiskolák, amelyek kérhetnek még plusz tantárgyak érdemjegyeiből szerzett pontokat is.

Mivel az utolsó félév már nem számít felvételinél, felmerül a kérdés: a diákok ilyenkor inkább lazítanak? Aminné Móricz Márta elmondta, valóban nyugodtabbra veszik a tanulást a diákok, de a pedagógusok emlékeztetik őket, hogy kilencedik évfolyam elején felmérőkkel indítják a tanévet, ezért nem árt odafigyelni az utolsó pár hónapban is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.