- hirdetés -

Már kisgyerekként megpecsételődött Boér Gábor sorsa, hiszen már akkor is a futball töltötte ki a családja életét. Az ország egyik legnépszerűbb csapatát, az Újpestet is érintő játékoskarrierje befejezését követően edzőként helyezkedett el, jelenleg a Békéscsaba csapatával próbál minél jobb eredményt elérni a másodosztályban.

– Az egész családunk életét a labdarúgás határozta meg, nagyapám kapusként repkedett a gólvonal előtt, édesapám pedig az NBIII-ig jutott játékosként és edzőként is. Nekem is ő volt az első edzőm, így amikor elkezdtem cseperedni, mondhatni, már előre meg volt írva a sorsom – kezdte történetét a korábban az OMTK-ULE utánpótlás-, jelenleg pedig a Békéscsaba felnőttcsapatának edzőjeként dolgozó Boér Gábor.

Első csapatába is fiatalon került be, de ez nem volt újdonság számára, hiszen már óvodásként is az alsós iskolások között rúgta a bőrt. A nagyszénási serdülőcsapatban indult be a karrierje, ahonnan rövid időn belül Békéscsabára igazolt. A különböző korosztályos csapatok végigjárását és első felnőtt idényét követően pedig visszautasíthatatlan ajánlatot kapott az ország egyik legpatinásabb egyesületétől.

Az Újpestben is megfordult játékosként Boér Gábor (Fotó: Facebook)

– Nagy örömmel fogadtam el az Újpest ajánlatát, viszont rövid időt töltöttem ott, hiszen jött egy újabb lehetőség az izraeli bajnokságban szereplő Ashdod csapatától, ahol kölcsönben futballoztam, de nagyon pozitív élményekkel tértem vissza – mesélte.
Később is több helyen megfordult, visszavonulása előtt a REAC, a Dabas, a Soroksár, egy szingapúri és kisebb magyar csapatok, valamint egy ausztriai levezetés követte egymást. A futballtól azonban játékoskarrierjét követően sem tudott elszakadni, a vonal másik végén helyezkedett el.

– Akik ismernek, tudják, hogy nem tudom elképzelni az életem futball nélkül. A sportvezetésben nem tudnék kiteljesedni, úgy éreztem az edzői pálya az, ami nekem való, ahol meg tudom találni a számításaimat. Tehát mondhatni magától értetődő volt. Amikor hazajöttem Budapestről, az OMTK-ULE vezetői kerestek meg, hogy dolgozzak a helyi utánpótlásban. Nagyon megtisztelő volt még, hogy emellett szülőfalum, Nagyszénás felnőtt csapatát is irányíthattam, akik akkor a megyei második vonalban szerepeltek – nosztalgiázott Boér Gábor.

Az edzői pro licenc átvételekor (jobb felső sarokban) Fotó: Facebook

Elmondása szerint a gyerek- és felnőttcsapatok edzése között ég és föld a különbség. A mai napig szívesen megy vissza utánpótlásedzésekre vagy mérkőzésekre, hiszen a gyerekektől boldogabb perceket kap az ember, ők mindig őszinték és nem rejtik véka alá a véleményüket. Hozzájuk mindig úgy kell mennie az edzőnek, hogy megújul. A felnőttmezőnyt eredménycentrikusabb világnak tartja, ahol azonban egy edző jobban fel tudja hívni magára a figyelmet.

– Tényleg teljesen más világ a kettő és egy csúnya szóval élve kettős személyiséget is kíván az embertől. Ezért is érzem szerencsésnek magam, hogy mindkét fronton sikerült megtalálnom a számításaimat. De azt is tudom, hogy rengeteget kell még tanulni, sőt én magam azt vallom, hogy az edző élete végéig tanul. Olyan szakma ez, ahol egy pillanatig sem szabad hátradőlni – mondta.

Már több, mint 80 mérkőzésen irányította jelenlegi csapatát, a Békéscsabát, előtte az OMTK-ULE utánpótlásában is dolgozott (Fotó: Facebook)

Az orosházi utánpótlásban négy évet töltött, párhuzamosan végezve a szakmai vezetői és vezetőedzői feladatokat. Az Újpesten és a magyar olimpiai válogatottban való szereplés mellett az itt edzett 2001-es születésű korosztályával elért sikereket emelte ki, mint karrierje legmeghatározóbb momentumait.
– Tőlük annyi pozitívumot kaptam, amely talán az egész karrierem során el fog kísérni és bízom benne, hogy ők is szívesen emlékeznek vissza arra az időszakra – emelte ki.

Jelenlegi állomáshelyére, Békéscsabára a 2014-2015-ös szezonra került az akkor élvonalba feljutó egyesület második csapatát edzette kezdetben. Először kétkedve fogadta a megkeresést, de családjával egyeztetve úgy döntött elfogadja az ajánlatot. Azóta pedig a felnőttcsapat élére is kinevezték, jelenleg már a 80 mérkőzésén is túl van a Békéscsaba kispadján.
– A tavalyi évhez képest jelentősen átalakultunk, a szezon elején alacsony átlagéletkorú csapattal az előzetes várakozásokat túlszárnyalva az NBII-es bajnokság negyedik helyén teleltünk. Tavaszra szeretnénk megtartani ezt a pozíciót vagy még előrébb lépni, de ehhez elengedhetetlen a taktikai és játékbeli javulás – zárta le az életútjára és jelenlegi csapatára vonatkozó válaszokat Boér Gábor.

Az ünnepeket követően is szeretné megtartani csapatával jelenlegi helyezését

A klubfutball mellett a magyar válogatottat is szívügyének tekinti és bízik benne, hogy a Marco Rossi által képviselt stílussal szép eredményeket érhet el a nemzeti csapat, hiszen a magyar labdarúgásnak nagyon kellenének a nemzetközi sikerek, vagy a nagyobb tornákon való részvétel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.