- hirdetés -

Lejár a lila ötszázas, a zöld ezres és a barna ötezres legutolsó beváltási határideje – utána értéktelenné válnak. Az Magyar Nemzeti Bank szerint milliárdos összegben lehetnek még a lakosságnál ezekből a bankókból.

Nem kell kapkodni, azoknak akiknél még mindig van a forgalomból kivont bankjegyekből. Az Ady-portrés lila ötszázast, illetve a Bartók-portrés zöld ezrest egészen 2019. szeptember 1-ig, míg a Széchenyi-portrés barna ötezrest pedig 2019. július 27-ig kell visszavinni a Magyar Nemzeti Bankba.

A mostani cserében érintett – 1997-ben elindított – sorozat előtti bankjegyek közül a lila Ady-portrés ötszázasok; a zöld Bartók-portrés ezresek és a barna Széchenyi-portrés ötezresek már régóta – egész pontosan 1999 nyara – nem számítanak törvényes fizetőeszköznek – írja a napi.hu.

A három már bevont bankjegyből az MNB tavalyi tájékoztatása szerint még jelentős mennyiség lehet a lakosságnál: akkor a lila ötszázasból 3 millió, a zöld ezresből 3,1 millió, a barna ötezresből pedig félmillió darab nem érkezett vissza a jegybankba.

Így az összérték több mint 7 milliárd forint. Lényeges azonban, hogy a jegybanknak a megsemmisült, elveszett bankjegyekről nincs konkrét adata. Így elképzelhető, az érintett bankjegyekből kevesebb van ténylegesen a piacon.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több mint öt évvel ezelőtt – 2013 júniusában – döntött az 1997-ben megjelent bankjegyek cseréjéről. A tízezressel elindított csere utolsó bankjegye pedig a tavaly bemutatott, azóta jogilag már törvényes fizetőeszköznek számító új ötszázas, amely 2019 februárjában kerül forgalomba.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.