- hirdetés -

A karácsonyi menüben is gyakran megfordul a magyar haltermelés központi faja, a ponty, melyet a Debreceni Egyetem Halbiológiai Laboratóriumának kutatói egy intenzív, zárt rendszerben szaporítanak, jelentősen csökkentve a hagyományos, halastavi tenyészidőt.

A kutatók ezt a rövidítést több biológiai és technikai tényező együttes alkalmazásával érik el. Ezek közül az egyik az őszi, szezonon kívüli szaporítás. A természetes környezetben tapasztalt, illetve a tógazdaságokban alkalmazott májusi mesterséges megtermékenyítéssel szemben, a Halbiológiai Laboratóriumban ősszel is szaporítják a halakat. Ha sikerül megfelelő mennyiségű ikrát, vagy lárvát nyerni a szaporítást követően, a kis egyedeket a téli időszakban egy intenzív, zárt rendszerben nevelik ki.

Csökkentenék a pontyok tenyészidejét (Fotó: unideb.hu)

A Debreceni Egyetem agrárkarának kutatói a ponty mellett két másik őshonos halfajjal, a harcsával és a csapósügérrel is kísérleteznek.Utóbbi tenyésztéstechnológiáját is szeretnék a következő két évben optimalizálni.

Magyarországon még mindig kevés hal fogy. Míg az európai átlag évi 20 kilogramm, igaz ebben a tengerparti országok is benne vannak, addig mi átlagosan 6 kg-t fogyasztunk évente.

Halfogyasztás Magyarországon

A halfogyasztás ráadásul időszakos, a csúcs karácsonykor van, hiszen az ünnepi menüben ilyenkor hagyományosan szerepelnek halételek, közülük is a legnépszerűbb a halászlé. 

Az élő ponty kilója ilyenkor ünnepek előtt kereskedőtől és beszerzési helytől függően 1200 – 1600 forint között mozog. A pontyszelet ára 1900 és 2200 körüli, míg az afrikai harcsa kilónkénti ára 2200 és 3000 forint között mozog. A busa a legolcsóbb 1100 és 1600 forint között van az ára. A konyhakész természetesen mindig drágább, ám kényelmesebb is. 

Megkérdeztük az utca emberét is, mennyire számítanak gyakorinak a halételek az ünnepi karácsonyi menüben. Verba Attiláné Magdolnának a halászlé a kedvence.
– Szeretem is elkészíteni, de mivel december 21-ig dolgozom, így nagyon kevés idő van megvásárolni, felpucolni és elkészíteni.Így valószínűleg rendelni fogunk, de nem maradhat ki – mesélte.

Verba Attiláné Magdolnának a halászlé a kedvence (Fotó: Rosta Tibor)

Hegedűs Gabrielláéknál is pontyhalászlé kerül a leggyakrabban az asztalra, amit az anyósa szokott elkészíteni.

Hegedűs Gabrielláknál is pontyhalászlé kerül a leggyakrabban az asztalra (Fotó: Rosta Tibor)

Gelegonya Sándor is hasonlóan vélekedik, bár hozzátette, mivel nagyon kedveli a halból készült ételeket, náluk nem csak karácsonykor kerül halból készült étel az asztalra.
– Lassan 40 éve vagyok szakács, de mindig örömmel készítem. Halászlé, harcsapaprikás, így ebben a sorrendben, nagyon kedvelem a pontyból és az afrikai harcsából készült ételeket – nyilatkozta.

Gelegonya Sándor nem csak karácsonykor szeret halételeket készíteni (Fotó: Rosta Tibor)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.