- hirdetés -

Nem működött a fénysorompó a kora reggeli órákban Orosházán a Csorvási úton. A MÁV-ot kérdeztük a problémáról. 

Aki a kora reggeli órákban a Csorvási úton járt, rendkívül körültekintően kellett átkelnie a vasúti átjáróban, hiszen a fénysorompó nem működött. A MÁV Kommunikációs Igazgatóságától kérdésünkre a következő választ kaptuk.

– Reggel fél 6-kor Orosházán, a Csorvási úti átjáróban a fénysorompó műszaki hiba miatt sötétre kapcsolt. A szakemberek délután fél 4-kor befejezték a javítást, a sorompó ismét jól működik – áll a közleményben.

Kiemelték, a sorompók üzemzavaráról a vonatok mozdonyvezetőit előírás szerint értesítik. Ekkortól a mozdonyvezetők a vonatokkal fokozott figyelemmel, maximum 15 km/órás sebességgel érkezhetnek az átjáróhoz, hogy veszély esetén meg tudjanak állni. A KRESZ és az előírások betartása mellett ilyen helyzetekben sem alakul ki vészhelyzet, illetve nem történhet baleset.

A közúti közlekedés szabályai szerint a vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad. Az átjáró megközelítésekor, illetve az áthaladás során eleget kell tenni a vasúti átjáró biztosítására szolgáló közúti jelzéseknek. A vasúti átjárón való áthaladásnál a KRESZ szabályai mindenkor érvényesek.

Tilos az előzés a vasúti átjáróknál és közvetlenül előttük. Azt is egyértelműen előírja a KRESZ, hogyha a fénysorompó piros jelzést mutat, az útátjárón nem szabad áthaladni. Csak akkor lehet elindulni a síneken keresztül, ha sorompó esetén a karok már teljesen felnyíltak és fehéren villog a lámpa. A gépjárművezetőknek minden esetben meg kell győződniük arról, hogy nem tart vasúti jármű a sorompó felé, illetve biztosított a folyamatos áthaladás. Az átjáró előtt meg kell állni, ha bármely irányból vasúti jármű közeledik.

Ha a fénysorompó jelzők sötétek, azaz egyik lámpa sem villog, akkor a sorompóberendezés nem működik, és a vonatkozó KRESZ előírások szerint kell eljárni: a sötét fénysorompójelző a közúton közlekedőket fokozott figyelemre készteti, a KRESZ szerint ez nem jelent szabad jelzést a közúti járművek részére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.